Dziś propozycja na świąteczne menu, krokiety z farszem drobiowo-pieczarkowym. Takie połączenie przyszło mi do głowy i powiem, że pomysł chyba dobry, bo smakują całkiem nieźle. Usmażone na złoty kolor, podane ze szklanką czerwonego barszczu, to idealne połączenie dla naszych kubków smakowych...
Ciasto naleśnikowe:
mleko
woda
jajka
mąka
szczypta soli
(dokładne proporcje podam następnym razem jak je będę robić, bo teraz ciasto zrobiłam ,,na oko" )
Farsz:
1 podwójna pierś z kurczaka
500g pieczarek
150g sera żółtego
2 cebule
Mięso pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawami i odstawić na kilka godzin.
Po tym czasie usmażyć na 7 łyżkach oleju.
Pieczarki , umyć, pokroić w plastry, następnie te plastry w kostkę. Wrzucić na patelnię, podlać 1/2 szkl. wody, jak odparują, dodać łyżkę masła i cebulę. Doprawić pieprzem i solą. Smażyć dopóki cebula się podsmaży (pokroić w kostkę).
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Dodatkowo:
bułka tarta
bułka tarta
2 jajka
Farsz nałożyć na naleśnik, złożyć w kopertę, maczać w jajku, bułce i piec z obu stron na złoty kolor.
W restauracji tak apetycznie nie podają))) jak jest u Ciebie.
OdpowiedzUsuńHura wysłalam komentarz, dzięki za instrukcję...pomogła)
anka