wtorek, 16 grudnia 2014

Snikers



Snikers - u mnie taki trochę inny, z masą krówkową, przełożony kremem budyniowym, a co w nim najpyszniejsze, karmelizowane orzechy,  którym nie można się oprzeć, są naprawdę przeokropnie pyszne... Z racji tego, że to był eksperyment, następnym razem przełożę go masą z ,,Królewca", a to dlatego, że szybciej zwilgotnieje i łatwiej będzie się go kroić.


Ciasto miodowe:
4 szkl. mąki tortowej
110 g masła
1/2 szkl. cukru
7 łyżek miodu ( twardy rozpuścić)
6 łyżek mleka
2 jajka
2 łyżeczki sody


Wszystko zagnieść i podzielić na 3 części. Wyłożyć foremki 20x36cm. Na jeden blat nałożyć masę orzechową. Piec ok. 15 min.w temp. 180'C


Warstwa orzechowa:
300 g orzechów włoskich
100 g masła
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru

Rozpuścić cukier, miód i masło. Dodać pokrojone w grubą kostkę orzechy, wszystko mieszać ok 4 minuty, żeby się nie przypaliło.

Krem budyniowy:
2 szkl. mleka
1 budyń śmietaankowy bez cukru (na 1/2 l)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
250 g masła

Szklankę mleka zagotować, dodać cukier, następnie w 1 szkl. mleka rozrobić budyń i mąkę i wlać do gotującego się mleka. Wystudzić. Masło utrzeć i dodawać budyń po łyżce. Wszystko wymieszać.

Dodatkowo:

puszka krówki

Przełożenie:
ciasto miodowe-krem budyniowy-ciasto miodowe-krówka-ciasto miodowe z orzechami

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam rok teu i w domu każdemu smakował ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno nie robiłam i musze to nadrobić:)
    pyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiem, że to ciasto będzie pyszne, bo uwielbiam te karmelizowane orzeszki)))
    pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie uwielbiam to ciasto<3

    OdpowiedzUsuń