poniedziałek, 3 marca 2014

Szach-mat



Ciasto szach-mat według przepisu Siostry Anastazji, to nic innego, jak kakaowy biszkopt przełożony kremem budyniowo-śmietanowym, który smakuje jak pianka. Ja robiłam pierwszy raz takie połączenie i śmiało je mogę polecić. Ciasto najlepiej jeść na drugi dzień, kiedy biszkopt zwilgotnieje. Jeśli chcemy od razu go kosztować, polecam go trochę naponczować. Zaznaczam, iż przepis jest na małą blaszkę.


Biszkopt kakaowy:
1,5 szkl.mąki
6 jaj
szkl. cukru (niepełna)
12 łyżek oleju
3 łyżki kakao
5 łyżek wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać wodę,olej. Następnie kakao, mąkę i proszek, wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę o rozm. 23x28cm, wyłożonej papierem. Piec w temp. 160'C około 25 min.
Ciasto jak przestygnie pokroić na pół (jedna część na podstawę, drugą pokroić na paski ok. 2cm.)

Krem budyniowo-śmietanowy:
1/2 l mleka
budyń śmietankowy
6 łyżeczek żelatyny
500 ml kremówki
3 łyżki pudru

W 1/4 szkl. gorącej wody rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny. Na mleku ugotować budyń śmietankowy, pod koniec dodać ciepłą żelatynę,wymieszać i ostudzić.
Kremówkę ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru i 3 łyżeczkami żelatyny (jeszcze lekko ciepłej) rozpuszczonej w 1/4 szkl. gorącej wody, całość wymieszać.
Do zimnego budyniu dodać śmietanę, wszystko mieszać mikserem (zaznaczam, że nie będzie łatwo, bo masa na początku będzie nam się wkręcać w rapki, ale pod koniec się ładnie wymiesza).

Przełożenie:
Spód ciasta posmarować cieniutko kremem, ułożyć paski ciasta w odległości 2 cm., wypełnić przestrzenie między paskami, pozostałe  paski ułożyć na warstwie kremu i wypełnić nim wolne miejsca. Na górze posmarowaćc cieniutko kremem.
Posypać kakao lub startą czekoladą.


9 komentarzy:

  1. a czy zamiast żelatyny można dodać Śmietan-fix? mam przykre doświadczenia związane ze zważeniem się kremu po dodaniu żelatyny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto trzeba robić szybko, bo masa tężeje. Daj lekko ciepłą żelatynę, to wtedy tak szybko masą nie będzie tężęć i nie zrobią się grydki. Jak się boisz żelatyny do daj jedną galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szkl. gorącej wody, bo z fixem masa będzie za rzadka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Małe sprostowanie, 3/4 szkl. galaretki napisałam, ale daj takie małe (czyli troszkę więcej jak połowa szklanki).

    OdpowiedzUsuń
  4. W jakiej temperaturze i ile czasu piec?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak w przepisie 160'C 25 min )))

    OdpowiedzUsuń