U mnie to przystawka, mało pracochłonna, ładnie prezentująca się na stole i doskonała do pieczonych mięs. Idealne połączenie smakowe brokuła, fety i sosu czosnkowego. Można dodać ugotowane jajko i wyjdzie nam treściwa sałatka))
1 brokuł
ser feta ( u mnie Favita)
1/2 paczki słonecznika lub migdałów
5 łyżek jogurtu greckiego lub naturalnego
2-3 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
2 szczypty soli
1). Brokuła ugotować, w osolonej wodzie, ok.5 min. Odcedzić, wystudzić.
2). Słonecznik uprażyć na suchej patelni, do zarumienienia.
3). Jogurt, majonez, przeciśnięty czosnek i sól wymieszać.
4). Ser pokroić w kostkę.
5). W naczyniu ułożyć brokuły, następnie ser, polać sosem czosnkowym i posypać słonecznikiem.
Ja robię z migdałami zamiast słonecznika :)
OdpowiedzUsuńsmacznie:)
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych sałatek. Lubię ją zwłaszcza za prostotę wykonania. U mnie zwykle zamiast słonecznika są prażone płatki migdałowe :)
OdpowiedzUsuńPieknie wyglada, na pewno wyprobuje :) Niedawno wpadlam na tego bloga i znalazlam fajne przepisy! Na pierwszy rzut pojdzie leczo z sosem chinskim. Ale zapewniam beda i nastepne przepisy :) Pozdrwaiam serdecznie
OdpowiedzUsuńProste i jakie pyszne:) A na dodatek zdrowe i niskokaloryczne...idealna sałatka
OdpowiedzUsuń