środa, 5 lutego 2014

Ciasto brzoskwiniowo-krówkowe



Ciasto na cienkim biszkopcie, przełożone masą z sera, śmietany i krówki. Smakowo idealnie współgra z dżemem brzoskwiniowym. Naprawdę pyszne i godne polecenia))

Biszkopt z 4 jaj:
Upiec w foremce 20x36cm.

Masa brzoskwiniowa:
1 dżem brzoskwiniowy
1 galarteka brzoskwiniowa lub morelowa

Dżem wyłożyć do garnka, rozpuścić, jak się zagotuje wyłączyć i wsypać galaretkę. Mieszać do rozpuszczenia galaretki. Odstawić w zimne miejsce i jak zacznie tężeć wylać na biszkopt i wyrównać.

Masa śmietanowo-serowo-krówkowa:
1 duża kremówka 400g
45 dag sera wieluńskiego
1/2 puszki krówki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny

Ser zmiksować z cukrem, dodać krówkę, wymieszać i wcześniej ubitą kremówkę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody i lekko ciepłą wlać do masy. Wymieszać mikserem i wyłożyć połowę na masę brzoskwiniową. 

1,5 paczki podłużnych biszkoptów
1 szkl. przegotowanej wody

Biszkopty namoczyć w wodzie (trzeba to zrobić wcześniej i ułożyć na ręczniku papierowym)
Na połowę wyłożonej masy ułożyć biszkopty i przykryć drugą połową masy (trzeba energicznie to robić bo masa szybko tężeje, w razie potrzeby jeszcze raz wymieszać mikserem). Odstawić do całkowitego zastygnięcia.

1/2 puszki gotowej masy krówkowej
paczka migdałów

Masę krówkową wymieszać i wyłożyć na ciasto (można włożyć ją do szprycy i nakładać w formie kratki). Migdały uprażyć na patelni i zimne posypać po krówce.


13 komentarzy:

  1. wygląda idealnie, dla mnie rewelacja:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pomysłowe ciasto. Wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe ciasto :) chętnie wypróbuję, a jak pięknie się prezentuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Na jaką blachę jest to ciasto? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak sobie myślę Madziu,że może dżem warto zastąpić zmiksowanymi brzoskwiniami,tak się przymierzam do zrobienia tego ciasta i taka myśl mi przeszła przez głowę jak błyskawica,pozdrawiam serdecznie Małgosia.

    OdpowiedzUsuń
  6. pewnie, że tak. Tym bardziej, że terazsezon brzoskwiniowy. Do zmiksowanych owoców dodać rozpuszczoną galaretkę. (gotować nie trzeba jak dżem)

    OdpowiedzUsuń
  7. jaki tj.ser wieluński ? u nas nie ma takiego...

    OdpowiedzUsuń
  8. może być inny z takich gotowych na sernik

    OdpowiedzUsuń
  9. Masę krówkową chyba ciężko jest tak równo na wierzchu rozłożyć czy masz może na to jakiś swój sposób??? A czy tez mogę prosić przepis na biszkopt???.
    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
    Beata

    OdpowiedzUsuń
  10. Spróbować wszystkie te ciasta i umrzeć :) W przypadku dzisiejszej pyszności masę krówkową polecam zrobić z białej czekolady Chateau. Zamiast brzoskwiniowego zagotowałam dżem z ananasów. u mnie Gomaru Pińczów. Dla lepszej konsystencji i smaku polecam obie modyfikacje.

    OdpowiedzUsuń
  11. przepyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  12. Polecam. Ciasto jest przepyszne. Wszystkim smakuje.

    OdpowiedzUsuń