Pyszna, lekka i zdrowa sałatka z lodowej i wędzonym łososiem, w której królują same witaminy (oczywiście najlepsza w sezonie letnim). Koniecznie z bagietką przyrządzoną w formie grzanki. Zachwyca nie tylko kolorem, ale i smakiem)
Jeśli nie przepadacie za łososiem zamieńcie go na kawałki kurczaka.
100 g łososia wędzonego
1/2 sałaty lodowej
1/2 paczki rukoli
kiełki rzodkiewki
ogórek
papryka
pomidorki koktajlowe
1/2 paczki ser feta
bagietka
jogurt naturalny
majonez
czosnek
sól
Warzywa umyć, sałatę porwać, ogórka i paprykę pokroić w kostkę. Plastry łososia pokroić na większe kawałki.
Cebulę w kółka.
Ser feta również pokroić w kostkę (ciepłym nożem,przy każdym ukrojeniu go umyć, żeby kostki nam się nie kruszyły i wyszły równe).
Zrobić sos czosnkowy: czosnek przecisnąć przez praskę, resztę składników wymieszać (proporcje majonezu i śmietany wg uznania)
Bagietkę lub bułkę pokroić na małe kromeczki i posmarować z jednej strony masłem z roztartym czosnkiem. Piec w piekarniku ok. 10-15 min. w temp. 160'C lub na patelni grillowej.
Wszystkie składniki wyłożyć do naczynia i polać sosem czosnkowym.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńŚwietna! Bardzo lubię takie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie! Na pewno ją zrobię jeszcze w tym tyg...
OdpowiedzUsuńdziękuję i czekam na opinię tuż po degustacji))))
OdpowiedzUsuńBoska ta sałatka. Mniamu mniammmm... ;o)
OdpowiedzUsuń