Polecam Wam pierożki z ciasta francuskiego. Jedyny nasz wkład w nie włożony to ich zlepianie. Można je szybciutko zrobić jak goście zapowiedzą nam się zbyt późno. Najlepiej wycinać kilogramowym wiaderkiem od sera, wtedy kółek nie wyjdzie zbyt wiele. Można posmarować białkiem przed pieczeniem lub polukrować.
2 opakowania ciasta francuskiego
45 dag sera ,,mój ulubiony"
1 żółtko
1 czubata łyżka budyniu (sypkiego nie ugotowanego)
cukru do smaku
Ser wymieszać z cukrem, żółtkiem i budyniem.
Ciasto francuskie rozwinąć, wycinać kółka (szklanką lub wiadereczkiem), nakładać ser i dobrze zlepić. Jak nie będziemy lukrować można teraz posmarować białkiem.
Piec ok. 25 min. w temp. 180'C (jak się zarumienią temp. zmniejszyć). Po wystudzeniu polukrować.
Na zdjęciu pierożki wycinane od szklanki.
Na zdjęciu pierożki wycinane od szklanki.
Świetny pomysł na szybki deser. Właśnie za to kocham ciasto francuskie:) Koniecznie, do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńSzybko i pysznie.
OdpowiedzUsuńbardzo dobre ja je jadłam
OdpowiedzUsuńMmmmm ciasto francuskie mniam ♥
OdpowiedzUsuńdżiękuję))))
OdpowiedzUsuń