środa, 22 stycznia 2014

Pierożki francuskie z serem



Polecam Wam pierożki z ciasta francuskiego. Jedyny nasz wkład w nie włożony to ich zlepianie. Można je szybciutko zrobić jak goście zapowiedzą nam się zbyt późno. Najlepiej wycinać kilogramowym wiaderkiem od sera, wtedy kółek nie wyjdzie zbyt wiele. Można posmarować białkiem przed pieczeniem lub polukrować.


 2 opakowania ciasta francuskiego
45 dag sera ,,mój ulubiony"
1 żółtko
1 czubata łyżka budyniu (sypkiego nie ugotowanego)
cukru do smaku


Ser wymieszać z cukrem, żółtkiem i budyniem.
Ciasto francuskie rozwinąć, wycinać kółka (szklanką lub wiadereczkiem), nakładać ser i dobrze zlepić. Jak nie będziemy lukrować można teraz posmarować białkiem.
Piec ok. 25 min. w temp. 180'C (jak się zarumienią temp. zmniejszyć). Po wystudzeniu polukrować.

Na zdjęciu pierożki wycinane od szklanki.


5 komentarzy: