Ciasto na cienkim biszkopcie, przełożone masą z sera, śmietany i krówki. Smakowo idealnie współgra z dżemem brzoskwiniowym. Naprawdę pyszne i godne polecenia))
Biszkopt z 4 jaj:
Upiec w foremce 20x36cm.
Masa brzoskwiniowa:
1 dżem brzoskwiniowy
1 galarteka brzoskwiniowa lub morelowa
Dżem wyłożyć do garnka, rozpuścić, jak się zagotuje wyłączyć i wsypać galaretkę. Mieszać do rozpuszczenia galaretki. Odstawić w zimne miejsce i jak zacznie tężeć wylać na biszkopt i wyrównać.
Masa śmietanowo-serowo-krówkowa:
1 duża kremówka 400g
45 dag sera wieluńskiego
1/2 puszki krówki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
Ser zmiksować z cukrem, dodać krówkę, wymieszać i wcześniej ubitą kremówkę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody i lekko ciepłą wlać do masy. Wymieszać mikserem i wyłożyć połowę na masę brzoskwiniową.
1,5 paczki podłużnych biszkoptów
1 szkl. przegotowanej wody
Biszkopty namoczyć w wodzie (trzeba to zrobić wcześniej i ułożyć na ręczniku papierowym)
Na połowę wyłożonej masy ułożyć biszkopty i przykryć drugą połową masy (trzeba energicznie to robić bo masa szybko tężeje, w razie potrzeby jeszcze raz wymieszać mikserem). Odstawić do całkowitego zastygnięcia.
1/2 puszki gotowej masy krówkowej
paczka migdałów
Masę krówkową wymieszać i wyłożyć na ciasto (można włożyć ją do szprycy i nakładać w formie kratki). Migdały uprażyć na patelni i zimne posypać po krówce.
wygląda idealnie, dla mnie rewelacja:D
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe ciasto. Wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńCiekawe ciasto :) chętnie wypróbuję, a jak pięknie się prezentuje. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa jaką blachę jest to ciasto? :)
OdpowiedzUsuń20x36cm))
OdpowiedzUsuńTak sobie myślę Madziu,że może dżem warto zastąpić zmiksowanymi brzoskwiniami,tak się przymierzam do zrobienia tego ciasta i taka myśl mi przeszła przez głowę jak błyskawica,pozdrawiam serdecznie Małgosia.
OdpowiedzUsuńpewnie, że tak. Tym bardziej, że terazsezon brzoskwiniowy. Do zmiksowanych owoców dodać rozpuszczoną galaretkę. (gotować nie trzeba jak dżem)
OdpowiedzUsuńjaki tj.ser wieluński ? u nas nie ma takiego...
OdpowiedzUsuńmoże być inny z takich gotowych na sernik
OdpowiedzUsuńMasę krówkową chyba ciężko jest tak równo na wierzchu rozłożyć czy masz może na to jakiś swój sposób??? A czy tez mogę prosić przepis na biszkopt???.
OdpowiedzUsuńDziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Beata
Spróbować wszystkie te ciasta i umrzeć :) W przypadku dzisiejszej pyszności masę krówkową polecam zrobić z białej czekolady Chateau. Zamiast brzoskwiniowego zagotowałam dżem z ananasów. u mnie Gomaru Pińczów. Dla lepszej konsystencji i smaku polecam obie modyfikacje.
OdpowiedzUsuńprzepyszne ciasto
OdpowiedzUsuńPolecam. Ciasto jest przepyszne. Wszystkim smakuje.
OdpowiedzUsuń