czwartek, 19 grudnia 2013

Paszteciki jak pizza



Często jak przepis jest mojego autorstwa, mam problem jaką nadać mu nazwę, a w tym przypadku to już w ogóle. Gdyby były wypełnione farszem z kapusty, pewnie były by to kapuśniaczki, a te? hmm, zostawie na później, chyba, że Wy mi coś podpowiecie? Przejde do najważniejszego, z pewnością jest to coś pysznego, smakiem przypominające pizzę, otulone ciastem krucho-drożdżowym. Świetne jedzonko dla maluszka, bo weźmie w łapkę, nie ubrudzi się, nie nakruszy a co istotne się naje. Na ten Świąteczny czas proponuję zrobić z kapustą kiszoną i grzybami...


Ciasto krucho-drożdżowe:
1/2 kg mąki
1 masło
50 g drożdży

1 całe jajko
1 żółtko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

4 czubate łyżki śmietany 18%

Farsz:
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
30 dag pieczarek
15 dag sera żółtego
1 cebula
przyprawa do kurczaka


1). Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru.
2). Mąkę, masło, jajka, sól, śmietanę i roztopione drożdże wymieszać na stolnicy.
3). Gotowe ciasto uformować w kształcie kuli, wyłożyć na talerz i trzymać ok. 2 godz. w lodówce.
4). W tym czasie przygotować farsz. Mięso pokroić w drobną kosteczkę, posypać przyprawami.
5). Pieczarki również w kostkę, usmażyć z cebulą. Doprawić pieprzem i solą.
6). Ciasto wyciągnąć z lodówki, podzielić na 4 części , jedną z nich rozwałkować, wykrawać z ciasta prostokąty. Farsz nakładać na jednym końcu prostokąta i zlepić DOKŁADNIE z 3 stron. Posmarować białkiem.
Piec 35 min. w temp. 180'C (gdy się zarumienią zmniejszyć temperaturę).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz