sobota, 21 grudnia 2013

Warstwowa sałatka śledziowa



Pyszna sałatka śledziowa, układana warstwami, bo takie najbardziej przyciągają oko. Widnieje również po nazwą ,,śledzie po pierzynką". Idealna na Wigilijny, czy Świąteczny stół. Amatorzy śledzia będą zadowoleni, bo jest naprawdę pyszna.

ok. 400 gram filetów śledziowych (moje w occie)
3 ziemniaki
3 marchewki
ok. 6 ogórków korniszonych
1 średnia czerwona cebulka
kilka łyżek majonezu + 3 łyżki jogurtu greckiego
5 jajek

1). Ogórki pokroić w kostkę, odcedzić.
2). Śledzie pokroić w kostkę.
3). Po śledziach posmarować majonezem wymieszanym z jogurtem. 

4). Posypać cebulą, pokrojoną w kostkę.
5). Marchewkę ugotować razem z ziemniakami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
6). Ziemniaki pokroić w kostkę. 
7). Jajka ugotować, obrać, oddzielić białko od żółtka i tylko pokroić białko.
8). Żółtko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 
9). Udekorować wg uznania. 

7 komentarzy:

  1. Nie jadam co prawda ryb, ale może moja rodzina się skusi bo wszystkie składniki mam akurat w domu. Zapisze w każdym razie (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie smakowitości :)
    Pozdrawiam i życzę Wesołych :*

    OdpowiedzUsuń
  3. A marchewka ma być surowa?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ziemniaki i marchewkę należy ugotować, pozdrawiam)))

    OdpowiedzUsuń
  5. a kiedy dajemy cebulę? Sparzyć ją wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj. U mnie po majonezie posypana, ale nie ma znaczenia, gdzie ją damy)))

    OdpowiedzUsuń