niedziela, 15 grudnia 2013

Karkówka w ketchupie


Polecam Wam dziś pyszną karkóweczkę. Mięciutką, z lekką nutą słodyczy zamoczoną w ketchupowym sosie. To właśnie owy ketchup nadaje jej tak pysznego smaku. Bardzo szybka i wygodna w wykonaniu. Z racji tego, że jest cała zamoczona w zalewie błyskawicznie się upiecze i nie trzeba do niej specjalnie zaglądać.  

1,30 karkówki (ok. 10 plastrów)
1 duża cebula
przyprawa do karkówki
1 szkl. ketchupu pikantnego (Tortex)
1 szkl. wody
1 mała łyżeczka soli
2 łyżki przecieru

1). Karkówkę pokroić w plastry, lekko rozbić, posypać przyprawą i lekko oprószyć mąką z dwóch stron.
2). Cebulę pokroić w półkrążki.
3). Do słoika wlać  szkl. ketchupu, szkl. wody, przecier, sól i wszystko wymieszać.
4). Na dnie naczynia wylać 1/2 zalewy, układać mięso, cebulę na przemian. Zalać wszystko resztą zalewy.
5). Przykryć naczynie. Piec ok. 1,30h w temp. 180-200'C , w połowie pieczenia raz wymieszać.


7 komentarzy:

  1. o jaki super pomysł :) Zapraszam do Akcji Tęcza Smaków 3 http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/12/tecza-smakow-3-ze-swiatecznym-akcentem.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Karkówkę smaże,cebule,też- a keczupu nie rozcieńczam wodą.Daję pudliszki pikantny i 2łyżki miodu-pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja dodaje jeszcze, marchewke i pietruszke pokrojone w sredniej grubosci slupki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Natomiast ja dodałam zamiast ketchupu pomidory z puszki, też smacznie wyszło :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę mam to pięć przez godzinę i 6 minut?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jutro wypróbuje, dziwię się ze jeszcze nie robiłam jej w ten sposob

    OdpowiedzUsuń