Ciasto poziomkowe, w tym wydaniu bez poziomek, tylko z galaretką poziomkową, ale uwierzcie, że smakuje jakby były tam poziomki. Galaretka ma bardzo intensywny zapach i smak poziomek, także nie ma sensu dodawać owoców. Tak jest taniej i wygodniej. Delikatne, z wilgotnym biszkoptem, nie za słodkie ciacho, po które warto sięgnąć do filiżanki kawy czy herbaty...
Biszkopt ze swojego przepisu lub:
6 jaj
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku
Biszkopt upiec, po wystygnięciu przekroić na pół, lekko nasączyć.
Masa śmietanowo- serowo-poziomkowa:
ok. 60 dag sera
1 kremówka 30% - 400g
galaretka poziomkowa
1 czubata łyżka żelatyny
3 łyżki cukru
Śmietanę ubić z cukrem. W drugim naczyniu ser zmiksować, dodać galaretkę (wystygniętą) rozpuszczoną w 1 niepełnej szkl. gorącej wody i ubitą kremówkę. Wszystko delikatnie wymieszać mikserem. Jak zacznie lekko tężeć połowę masy wyłożyć na połowę biszkopta, przykryć drugą połową i wyłożyć resztę masy.
Wierzch:
2 galaretki poziomkowe
2 i 1/2 szkl. wody
Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szkl. gorącej wody, po wystygnięciu wylać na stężoną masę.
jak ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńA dziękuję bardzo, zależało mi na tym, żeby zrobić taką konsystencję masy, żeby się później dobrze kroiło, (i przyznam nieskromnie, że mi się udało)pzdr.magda
OdpowiedzUsuńJa bym tam na bank upchnęła poziomki, chociaż z nimi na pewno straciłyby tak piękny i nieskazitelny podział poprzeczny - wygląda to niesamowicie po pokrojeniu!
OdpowiedzUsuńJa też bym upchnęła, gdybym miała tylko więcej pod ręką. Poziomki można by rzucić na tężejącą galaretkę, wtedy sama masa nie zmieni wyglądu w przekroju, dzięki, pzdr.magda
OdpowiedzUsuńKocham takie ciasta..a poziomki to juz szczegolnie:)
OdpowiedzUsuńna jaką blaszkę są te składniki (chodzi mi o masę)?
OdpowiedzUsuńja potrzebuje tylko na tortownicę 22cm.
i jaki ma być ser? czy może być mascarpone?
Twoje ciasto wygląda znakomicie ;))
Ula
Witaj Ula* dziękuję za komentarz i już Ci odpisuję. Ja piekłam w prostokątnej foremce (36x20cm mierzone u podstawy).
OdpowiedzUsuńSer ,,wieluński" tzn. taki gotowy ser na sernik (już zmielony), a jak na tortownice 22 cm to tej masy będzie za dużo, musiałabyś trochę zmniejszyć proporcje.
Kuzynka robiła to ciasto w ksztacie torta (tylko z galaretką wiśniową) i był przepyszny, pzdr.