Truskawki w czekoladzie na biszkopcie
Przepis na to ciasto podpatrzyłam na WZ. Znacznie zmodyfikowałam, zrobiłam je w tortownicy to po pierwsze, a po drugie bez masy toffi, tylko ze zwykłą masą śmietanową. W przyszłości muszę, też zmienić przepis na polewę czekoladową, ale to już w następnym sezonie truskawkowym, bo ten już się kończy... a co do smaku, miałam obawy co do połączenia czekolady z truskawkami, ale niepotrzebnie, bo właśnie ta czekolada osłodziła truskawki i było OK;)) a myślałam, że będzie odwrotnie..
4 jajka
4 jajka
6 łyżek mąki
1/3 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku
ok. 60 dag truskawek
ok. 60 dag truskawek
2 czekolady (gorzka i mleczna) lub (2 mleczne)
30 g masła
30 g masła
500 ml śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru
WYKONANIE:
Białka ubić, dodać cukier, żótka wcześniej wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać mąkę i wymieszać łyżką. Piec ok.25 min. Na ponczować.
Czekoladę połamaćdo garnuszka, dodać masło, roztopić i gorącą wylać na biszkopt.
Truskawki obrać, umyć, osuszyć i wcisnąć w czekoladę.
Śmietanę ubić, dodać 3 łyżki cukru, żelatynę rozpuszczoną 1/3 szkkl. gorącej wody. Wyłóżyć na truskawki.
3 łyżki cukru
WYKONANIE:
Białka ubić, dodać cukier, żótka wcześniej wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać mąkę i wymieszać łyżką. Piec ok.25 min. Na ponczować.
Czekoladę połamaćdo garnuszka, dodać masło, roztopić i gorącą wylać na biszkopt.
Truskawki obrać, umyć, osuszyć i wcisnąć w czekoladę.
Śmietanę ubić, dodać 3 łyżki cukru, żelatynę rozpuszczoną 1/3 szkkl. gorącej wody. Wyłóżyć na truskawki.
Mmmm...... bardzo apetyczny torcik! Porywam porcyjkę! Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńDzięki bardzo za WSZYSTKIE komentarze wystawione na moim blogu, bardzo się cieszę, że przepisy się podobają, pzdr.magda;))
OdpowiedzUsuńFajne ciacho! Truskawki z czekoladą to jedno z najlepszych połączeń:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!