Sezon truskawkowy się już kończy, a jeszcze nie dodałam zdjęcia. W tym roku zaczęłam od tradycyjnego torcika, całkiem prostego w wykonaniu. Tylko mam problem z podaniem Wam proporcji na biszpot, bo ja piękę na dwie tortownice a potem kroję na pół, bo w jednej z 8 jaj to mi się biszkopt nigdy nie dopieka. Aaa i jeszcze piekę dość zbite biszpopty na torta (bo u mnie takie lubią), a potem mocno je nasączam, kto lubi puszyste niech trochę zmniejszy ilość mąki;))
Biszkopt ze swojego ulubionego przepisu lub:
8 jaj
1 1/2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku
* można upiec na jedną tortownicę wtedy 6 jaj wystarczy jak Wam wychodzą grube biszkopty
* można upiec na jedną tortownicę wtedy 6 jaj wystarczy jak Wam wychodzą grube biszkopty
1 litr śmietany 30%
ok. 1/2 kg truskawek świeżych
3 łyżki cukru
4 fixy
dżem
dżem
poncz:
woda przegotowana,
cytryna,
trochę alkoholu
WYKONANIE:
Białka ubić, dodać cukier, żótka wcześniej wymieszane z proszkiem, wymieszać mikserem. Na koniec dodać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Podzielić na dwie tortownice (24/25cm).
Do schłodzonej śmietany wsypać fixy, cukier i ubić na sztywno. Przestygnięte biszkopty przekroić na pół, każdy naponczować (ok. 1 szkl. ponczu) i kolejno smarować dżemem i śmietaną.
Całość udekorować wg uznania.
Białka ubić, dodać cukier, żótka wcześniej wymieszane z proszkiem, wymieszać mikserem. Na koniec dodać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Podzielić na dwie tortownice (24/25cm).
Do schłodzonej śmietany wsypać fixy, cukier i ubić na sztywno. Przestygnięte biszkopty przekroić na pół, każdy naponczować (ok. 1 szkl. ponczu) i kolejno smarować dżemem i śmietaną.
Całość udekorować wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz