środa, 15 czerwca 2011

Rolada serowo-kajmakowa

 
Muszę Wam się przyznać, że to moja piersza rolada. Wbrew pozorom nie jest aż taka trudna do zrobienia. Należy jednak pamiętać, po pierwsze - by piec ją krótko i za mocno nie spiec, bo wtedy będzie nam pękać, podczas rolowania, po drugie - zwijać wierzchem do środka. A co do masy był to mój eksperyment i muszę ,,powiedzieć'' , że bardzo udany. Pamiętać musicie, że masa jest rzadka po zmiksowaniu , dopiero na drugi dzień ma idealną konsystencję i świetnie się kroi. 


6 jaj 
4 łyżki mąki pszennej 
2 łyżki kakao
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku 

ok. 50dag sera (zmielonego)
ok. 1/2 puszki kajmaku 

Biszkopt: 
Białka ubić, dodać cukier, żótka wcześniej wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać mąkę, kakao i wymieszać łyżką. Piec nie dłużej niż 15 min! 
Zaraz po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na ściereczkę, przykryć folią i jeszcze raz ściereczką (ja tak robiłam) lub zwinąć w rulon wraz ze ściereczką. Po wystudzeniu naponczować.

Masa serowo-kajmakowa: 
Ser zmiksować, dodać kajmak, razem wymieszać, wyłożyć na biszkopt i zwinąć w rulon. 


Udekorować wg uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz