Rolada serowo-truskawkowa
Rolada truskawkowa, czyli ser z musem truskawkowym, baaardzo pachnąca świeżymi truskawkami, zawinięta w mięciutki biszkopt, hmm jest przepyszna
6 jaj
6 łyżek mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku
ok. 60 dag sera
20 dag truskawek=niepełna szkl. musu
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Biszkopt:
Białka ubić, dodać cukier, żótka wcześniej wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Piec nie dłużej niż 15 min!
Zaraz po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na ściereczkę, przykryć folią i jeszcze raz ściereczką (ja tak robiłam) lub zwinąć w rulon wraz ze ściereczką. Po wystudzeniu naponczować.
Zaraz po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na ściereczkę, przykryć folią i jeszcze raz ściereczką (ja tak robiłam) lub zwinąć w rulon wraz ze ściereczką. Po wystudzeniu naponczować.
Masa serowo-truskawkowa:
Ser zmiksować z cukrem, dodać truskawki (zmiksowane na mus), żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl. gorącej wody. Jak masa zacznie tężęć wyłożyć na biszkopt, a przy brzegu ułożyć całe truskawki i zwinąć w rulon.
Ser zmiksować z cukrem, dodać truskawki (zmiksowane na mus), żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl. gorącej wody. Jak masa zacznie tężęć wyłożyć na biszkopt, a przy brzegu ułożyć całe truskawki i zwinąć w rulon.
Udekorować wg uznania.
jadłam!!pychotka:))
OdpowiedzUsuńMam rozumieć, że już zrobiłaś tę roladę, to bardzo się cieszę, że przepis się przydał i przede wszystkim smakował, serdecznie pozdrawiam, magda
OdpowiedzUsuń