środa, 15 czerwca 2011

Rolada serowo-truskawkowa



Rolada truskawkowa, czyli ser z musem truskawkowym, baaardzo pachnąca świeżymi truskawkami, zawinięta w mięciutki biszkopt, hmm jest przepyszna

6 jaj 
6 łyżek mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku 

ok. 60 dag sera
20 dag truskawek=niepełna szkl. musu
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny

Biszkopt: 

Białka ubić, dodać cukier, żótka wcześniej wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Piec nie dłużej niż 15 min!

Zaraz po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na ściereczkę, przykryć folią i jeszcze raz ściereczką (ja tak robiłam) lub zwinąć w rulon wraz ze ściereczką. Po wystudzeniu naponczować.

Masa serowo-truskawkowa:
 Ser zmiksować z cukrem, dodać truskawki (zmiksowane na mus), żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl. gorącej wody. Jak masa zacznie tężęć wyłożyć na biszkopt, a przy brzegu ułożyć całe truskawki i zwinąć w rulon.

Udekorować wg uznania. 

2 komentarze:

  1. jadłam!!pychotka:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam rozumieć, że już zrobiłaś tę roladę, to bardzo się cieszę, że przepis się przydał i przede wszystkim smakował, serdecznie pozdrawiam, magda

    OdpowiedzUsuń