Przepis na to ciasto podpatrzyłam na WŻ tzn. sam pomysł, żeby na serniku znalazła się śmietana i mus, bo sernik to z mojego przepisu, biszkoptów ciemnych nie mogłam kupić więć zrobiłam na kruchym spodzie, a i do śmietany zamiast żelatyny dałam fixy. Czasem robię bez kremówki z samym musem. Jak widać ciasto pięknie się prezentuje a mus truskawkowy idelanie komponuje się w smaku z serem i śmietanką.
Spód:
Przepis na sernik może być Wasz ulubiony lub:
3 żółtka
5 łyżek cukru
1 1/2 szkl mąki
2 łyżki kakao
3/4 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę.
Masa serowa:
1,20 kg sera
6 jajek + 3 białka ze spodu ciasta
1 szkl cukru
1/4 szkl oleju
1/2 szkl mleka
1 budyń śmietankowy na 3/4
5 łyżek cukru
1 1/2 szkl mąki
2 łyżki kakao
3/4 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę.
Masa serowa:
1,20 kg sera
6 jajek + 3 białka ze spodu ciasta
1 szkl cukru
1/4 szkl oleju
1/2 szkl mleka
1 budyń śmietankowy na 3/4
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Utrzeć żółtka z cukrem, dodawać na przemian ser, mleko, olej. Następnie budyń z mąką wymieszać mikserem. Na koniec ubić białka i dodać do sera, delikatnie mieszając całość łyżką drewnianą!
Piec w temp. 180'C, 1h 20 min (gdy się zarumieni, zmniejszyć temperaturę).
1 dużą kremówkę (400g) ubić z 2 łyżkami cukru i 2 fixami.Wyłożyć na zimny sernik.
Mus truskawkowy:
1 galaretka truskawkowa
20 dag truskawek=niepełna szkl.
Galaretkę rozpuścić w niepełnej szkl. gorącej wody. Truskawki zmiksować na mus (gdy są kwaśne dodać cukru) dodać do płynnej wystudzonej galaretki. Sernik z posmarowaną śmietaną włożyć do zamrażalki na 10 min., po tym czasie delikatnie wyłożyć galaretkę LEKKO tężejącą.
Utrzeć żółtka z cukrem, dodawać na przemian ser, mleko, olej. Następnie budyń z mąką wymieszać mikserem. Na koniec ubić białka i dodać do sera, delikatnie mieszając całość łyżką drewnianą!
Piec w temp. 180'C, 1h 20 min (gdy się zarumieni, zmniejszyć temperaturę).
1 dużą kremówkę (400g) ubić z 2 łyżkami cukru i 2 fixami.Wyłożyć na zimny sernik.
Mus truskawkowy:
1 galaretka truskawkowa
20 dag truskawek=niepełna szkl.
Galaretkę rozpuścić w niepełnej szkl. gorącej wody. Truskawki zmiksować na mus (gdy są kwaśne dodać cukru) dodać do płynnej wystudzonej galaretki. Sernik z posmarowaną śmietaną włożyć do zamrażalki na 10 min., po tym czasie delikatnie wyłożyć galaretkę LEKKO tężejącą.
w przepisie na wykonanie masy serowej jest podane żeby dodać budyń wymieszany z mąką i manną tylko w składnikach nie podano ile tej mąki....
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Oj przepraszam, już poprawiam;))
OdpowiedzUsuńNA JAKĄ DUŻĄ BLASZKĘ JEST TEN SERNIK ?
OdpowiedzUsuń20x36cm
OdpowiedzUsuń