poniedziałek, 20 czerwca 2011

Sernik z musem truskawkowym






Przepis na to ciasto podpatrzyłam na   tzn. sam pomysł, żeby na serniku znalazła się śmietana i mus, bo sernik to z mojego przepisu, biszkoptów ciemnych nie mogłam kupić więć zrobiłam na kruchym spodzie, a i do śmietany zamiast żelatyny dałam fixy. Czasem robię bez kremówki z samym musem. Jak widać ciasto pięknie się prezentuje a mus truskawkowy idelanie komponuje się w smaku  z serem i śmietanką.

Spód

Przepis na sernik może być Wasz ulubiony lub:
3 żółtka
5 łyżek cukru

1 1/2 szkl mąki
2 łyżki kakao
3/4 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wszystkie składniki zagnieść, ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę.  

Masa serowa: 
1,20 kg sera
6 jajek + 3 białka ze spodu ciasta

1 szkl cukru
1/4 szkl oleju

1/2 szkl mleka
1 budyń śmietankowy na 3/4 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 


Utrzeć żółtka z cukrem, dodawać na przemian ser, mleko, olej. Następnie budyń z mąką wymieszać mikserem. Na koniec ubić białka i dodać do sera, delikatnie mieszając całość łyżką drewnianą!
Piec w temp. 180'C, 1h 20 min (gdy się zarumieni, zmniejszyć temperaturę).

1 dużą kremówkę (400g) ubić z 2 łyżkami cukru i 2 fixami.Wyłożyć na zimny sernik.

Mus truskawkowy:
1 galaretka truskawkowa

20 dag truskawek=niepełna szkl.

Galaretkę rozpuścić w niepełnej szkl. gorącej wody. Truskawki zmiksować na mus (gdy są kwaśne dodać cukru) dodać do płynnej wystudzonej galaretki. Sernik z posmarowaną śmietaną włożyć do zamrażalki na 10 min., po tym czasie delikatnie wyłożyć galaretkę LEKKO tężejącą.   

4 komentarze:

  1. w przepisie na wykonanie masy serowej jest podane żeby dodać budyń wymieszany z mąką i manną tylko w składnikach nie podano ile tej mąki....
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj przepraszam, już poprawiam;))

    OdpowiedzUsuń
  3. NA JAKĄ DUŻĄ BLASZKĘ JEST TEN SERNIK ?

    OdpowiedzUsuń