Jabłecznik z bitą śmietaną
Jabłecznik wręcz rozpływa się w ustach, kruche ciasto z jabłkami na to kremówka, korzystne połączenie, mało pracochłonne. Jak nam zależy na ładnym ukrojeniu ciasta to dajcie do śmietany żelatynę a jeśli bardziej na smaku do zdecydowanie z fixami. Ja dałam fixy i musiałam się troszkę nagimnastykować żeby to równo ukroić, bo śmietana kleiła się do noża.
3 szkl. mąki
4 żółtka
1/2 szkl. cukru
1/2 kostki margaryny
1/2 kostki masła
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,30 jabłek
1 duża kremówka 30%
2 fixy lub czubata łyżka żelatyny
WYKONANIE:
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na pół i włożyć do lodówki.
Następnie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dobrze! odcisnąć sok. Dodać cukru (jeżeli jabłka są kwaśne) i łyżkę cynamonu.
Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć na foremkę (25x36cm), posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Przykryć drugą połową ciasta i pokłuć czubkiem noża. Piec ok. 1, 10h.
Kremówkę ubić z fixami lub żelatyną i wyłożyć na zimne upieczone ciasto. Posypać cynamonem, czekoladą itp.
Bardzo kuszące ciasto... Wygląda super :)
OdpowiedzUsuń