Słodka kapusta z fasolą od lat widnieje na naszym stole, smak dosłownie jak w tytule wręcz słodka, tradycyjnie wyjadana z garnka w wigilijne południe...
główka słodkiej kapusty (ok. 3 kg)
1/3 kostki masła prawdziwego!
ok. 30 dag fasoli (białej lub brązowej)
sól, pieprz ziołowy
1/3 kostki masła prawdziwego!
ok. 30 dag
sól, pieprz ziołowy
WYKONANIE:
1) Fasolę namoczyć, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
2) Kapustę poszatkować, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
3) 3/4 ugotowanej fasoli zgnieść a resztę zostawić w całości.
4) Do kapusty dodać fasolę, masło, sól, pieprz i wymieszać.
Do kapusty można dodać grzyby suszone, wcześniej wymoczone i ugotowane.
2) Kapustę poszatkować, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
3) 3/4 ugotowanej fasoli
4) Do kapusty dodać fasolę, masło, sól, pieprz i wymieszać.
Do kapusty można dodać grzyby suszone, wcześniej wymoczone i ugotowane.
W moim domu także jada się "słodką" kapustę z grochem i to jedyne danie, na które z niecierpliwością czeka moje rodzeństwo -dwa wigilijne niejadki (ani ryby, ani grzyby, ani nic.. prawie:) U mnie jednak daje się prawdziwy groch, no i może jest go trochę więcej niż 30 dag, ale robię na oko:)
OdpowiedzUsuńPyszota:) -dajanka:)
Oj nie ma jak to kapusta z grochem, nawet dzieciaczki za nią przepadają:)))
OdpowiedzUsuńJejku, robię identyczną, tylko jeszcze dosładzam cukrem. Właśnie pół godz. temu zamoczyłam fasolę i będę wykorzystywac jej nadmiar ze świąt. Jest pyszna. Podstawa na naszym wigilijnym stole.
OdpowiedzUsuńJuż myślałam, że wszyscy robią z kiszonej, ale to już nie to samo co ze słodkiej, pzdr.magda
OdpowiedzUsuńKapustka jest przepyszna, dodałam tylko smażoną cebulkę i żółty groch. Po Twojemu też spróbuję tylko fasolkę muszę nabyć
OdpowiedzUsuńja też zawsze robię ze słodkiej kapusty z kiszonej to jest.........bigos !
OdpowiedzUsuńU nas zawsze kiszona z grzybami i drobną fasolką perłową :-)
OdpowiedzUsuńAlicja
UsuńW rodzinnym domu zawsze na Wigilię była kapusta słodka z białym grochem oraz kwaszona z grzybami. Ja przygotowuję podobnie, a córka podgląda i na pewno będzie kontynuować tradycję. Ciekawostka – następnego dnia te dwie kapusty są łączone. Super. Pozdrawiam.
Alicja
UsuńW rodzinnym domu zawsze na Wigilię była kapusta słodka z białym grochem oraz kwaszona z grzybami. Ja przygotowuję podobnie, a córka podgląda i na pewno będzie kontynuować tradycję. Ciekawostka – następnego dnia te dwie kapusty są łączone. Super. Pozdrawiam.
Nareszcie jest ze słodkiej kapusty. Ciekawa jestem skąd pochodzi rodzina Pani Magdy. Serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa robię pół na pół i wszyscy zadowoleni
OdpowiedzUsuńJest przepyszna
OdpowiedzUsuńczytam w 2021 i podobnie jak megii013 już myślałam, że wszyscy robią to danie z kapusty kiszonej lub mieszanej a jednak są ludzie, którzy tak jak ja (świętokrzyskie) jadali w dzieciństwie kapustę słodką z grochem na masełku :)
OdpowiedzUsuńHehe masz rację tylko ze słodkiej najlepiej smakuje i u nas tak od zawsze😃
OdpowiedzUsuń😋Najsmaczniejsze danie wigilijne. Wszyscy czekają, aż zostanie podane. Biała kapusta z fasola pychota👌
OdpowiedzUsuń