piątek, 18 marca 2011

Wigilijna kasza z sosem grzybowym


2 woreczki kaszy jęczmiennej z warzywami  lub bez
 ok. 8 dag grzybów
 suszonych
1l wody
1 cebula
1,5 łyżki masła
kostka bulionu grzybowego

WYKONANIE:
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu

  Grzyby moczyć kilka godzin. Po tym czasie  wlać 1l wody
do garnka, dodać grzyby, 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę, posolić, dodać kostkę i gotować ponad godzinę. Następnie na patelni rozpuścić 1,5 łyżki masła i dodać 2 łyżki mąki. Przesmażyć i dodać 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę. Wrzucić do garnka. W 1/3 szkl wody roztrzepać 2 łyżki mąki i wlać do całości, dodać łyżeczkę pietruszki. Gotować jeszcze ok. 10 minut.

Na talerz wyłożyć kaszę i polać sosem grzybowym. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz