piątek, 18 marca 2011

Tortilla

Taki ,,fastfoodzik" przyrządzony samemu to czysty rarytasik, przynajmniej wiemy co jemy.. a gdy zależy nam na czasie najlepiej użyć gotowych placków...

ok. gotowych 5 placków tortilli
pierś z kurczaka (jedna podwójna)
przyprawy typu: gyros, do kurczaka, curry

ogórek
pomidor
sałata lodowa
sos koperkowo-ziołowy

sos czosnkowy: (ilość
sosu wg naszych upodobań)
5 łyżek jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
łyżka ketchupu lub przecieru
ząbek czosnku
sól


WYKONANIE:

1). Mięso WCZEŚNIEJ doprawić przyprawami, następnie moczyć w jajku roztrzepanym z mlekiem i solą, a następnie w mące i bułce tartej (razem wymieszanej), powtórzyć jeszcze raz. Smażyć na głębokim oleju.
2). Sałatę porwać na większe kawałki, doprawić sosem rozrobionym z 3 łyżkami wody i oleju.
3). Warzywa pokroić w
plastry lub kostkę (wg upodobań) lekko posolić.
4.) Majonez wymieszać z jogurtem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, ketchup i odrobinę soli, wszystko wymieszać, np. firlokiem.

Placki podgrzać na patelni lub mikrofalii. Ułożyć ciepłe kawałki kurczaka,
warzywa i wszystko polać sosem czosnkowym.Zwinąć w kieszonkę lub rulonik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz