środa, 9 marca 2011

Sałatka wiosenna

                         Sałatka wiosenna

Porą letnią jak najbardziej zdrowa i tania sałatka, a w dodatku szybka do zrobienia, w czasie smażenia mięsa kroimy ogórki, pomidory i kapustę, a jak mięso stygnie robimy sosik czosnkowy i sałatka jest już gotowa do degustacji;)


filet z kurczaka (podwójny)
2 ogórki zielone
2 pomidory
kapusta pekińska - mała
przyprawy do kurczaka, gyros

majonez
śmietana bądź jogurt naturalny
czosnek
sól


WYKONANIE:
Filet pokroić w kostkę, posypać przyprawami, wymieszać,  zalać szklanką wody i odstawić do lodówki na parę godzin (niekoniecznie musi leżakować w marynacie, można od razu posypać przyprawami i usmażyć, jeśli nie mamy czasu, choć mięso w marynacie jest bardziej soczyste i doprawione). Następnie usmażyć.

Ogórki pokroić w kostkę.
Pomidory w kostkę.
Kapustę w paski i posolić.

Sos czosnkowy: majonez, śmietana, 2 ząbki czosnku, odrobina ketchupu, sól.

 Składniki układać warstwami w specjalnym do tego  naczyniu:

Pierwszą warstwą od dołu będzie:
mięso
sos
kapusta

pomidor
ogórek
 

1 komentarz:

  1. Sałatka ta gościła na komunię u mojej córeczki, wszyscy się zajadali i chwalili ,że pyszna. Polecam. Taka zdrowa i pyszna.

    OdpowiedzUsuń