Oto rogaliki pieczone od wielu dobrych lat w moim domu... mięciutkie, rozpływające się w ustach z niezastąpionymi jagodami ze słoika. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, najlepsze zaraz po upieczeniu jak są jeszcze cieplutkie, ale i na drugi dzień są bardzo smaczne, naprawdę polecam;)))
Z tych proporcji wychodzą 32 rogale.
2 margaryny lub 1 1/2 marg. i 1/2 kostki masła
1 kg mąki
4 jajka
100 g drożdży
10 łyżek cukru
4 łyżki śmietany
nadzienie: jagody ze słoika lub budyń i czekolada
polewa czekoladowa
5 łyżek mleka
WYKONANIE:
1. Drożdże rozpuścić z 10 łyżkami cukru.
2. Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, dodać drożdże (nie czekać aż urosną) i zagnieść na jednolitą masę .
3. Uformować kulkę i włożyć do lodówki na godzinę (do wyrośnięcia).
4. Po tym czasie ciasto przeciąć na 4 części, po czym jeden z nich rozwałkować w kształcie dużego koła i przeciąć na 8 równych kawałków (wyjdą trójkąty).
5. Na każdy trójkącik nakładać jagody (przy grubszej stronie) i zwijać w rogala. Ułożyć na blaszce i zostawić do wyrośnięcia przynajmniej 1/2 godz.
6. Piec w tem. 170'C ok pół godziny do lekkiego zarumienienia.
7. Po upieczeniu posmarować polewą, rozpuszczoną z mlekiem (trochę to żmudne, gdyż trzeba smarować każdego rogala osobno).
8. Można posypać cukrem pudrem, zamiast polewy.
2 margaryny lub 1 1/2 marg. i 1/2 kostki masła
1 kg mąki
4 jajka
100 g drożdży
10 łyżek cukru
4 łyżki śmietany
nadzienie: jagody ze słoika lub budyń i czekolada
polewa czekoladowa
5 łyżek mleka
WYKONANIE:
1. Drożdże rozpuścić z 10 łyżkami cukru.
2. Wszystkie
3. Uformować kulkę i włożyć do lodówki na godzinę (do wyrośnięcia).
4. Po tym czasie ciasto przeciąć na 4 części, po czym jeden z nich rozwałkować w kształcie dużego koła i przeciąć na 8 równych kawałków (wyjdą trójkąty).
5. Na każdy trójkącik nakładać jagody (przy grubszej stronie) i zwijać w rogala. Ułożyć na blaszce i zostawić do wyrośnięcia przynajmniej 1/2 godz.
6. Piec w tem. 170'C ok pół godziny do lekkiego zarumienienia.
7. Po upieczeniu posmarować polewą, rozpuszczoną z mlekiem (trochę to żmudne, gdyż trzeba smarować każdego rogala osobno).
8. Można posypać cukrem
a te rogale sama robie czasem:) wg Twojego przepisu oczywiście,ich smak znany jest juz poza granicami kraju...:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że moje rogale ,,powędrowały" tak daleko;))
OdpowiedzUsuńMegii013 jesteś najlepszą kucharką na świecie!!! Nie ma opcji, żeby potrawy z Twoich przepisów nie wyszły. Wszystko jest dopracowane i dopieszczone. Zdjęcia the best!!! Widać, że to Twoja pasja.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, to jest chyba najbardziej treściwa i pochlebna opinia wystawiona na tym blogu, aż się zaczerwieniłam, eheh, pozdrawiam Cię ,,Anonimie"))))))
OdpowiedzUsuń