sobota, 12 marca 2011

                       Krówka - kremówka

Biszkopt:
6-7 jaj
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. szkl. cukru
1 łyżeczka proszku


3 małe śmietany 30% - 200g
2 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru

puszka krówki gotowej
orzechy włoskie, archaidowe



WYKONANIE:
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, makę z proszkiem, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do foremki wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem. Piec ok. 25min.

Śmietanę ubić z cukrem, dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl. gorącej
wody, ciepłą wlać do śmietany i chwilę miksować. Biszkopt przeciąć na pół i jedną połowę przełożyć śmietaną.

Wierzch posmarować krówką (ja gotuję w
garnku z wodą 15 min, aby roztopić w niej  grudki cukru).

Posypać orzechami
.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz