Mięso ze słoika ma smak nadzwyczajny, idealne na chlebek, a także na szybki obiad,
1 kg mięsa surowego (np. karkówka, polędwica, łopatka,boczek surowy ze skórą!)
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka soli
liść laurowy
Proporcje na kg mięsa, oczywiste jest, że tego mięcha trzeba zrobić w większej ilości (ok.4-5kg), w zależności od naszych potrzeb.
WYKONANIE:
Mięso pokroić na większe kawałki, dodać soli
Gotować 3h!
Ale mi narobiłaś chęci. Mąż mnie namawiał na takie mięsko ale ja się bałam je robić a po przeczytaniu Twojego przepisu widzę że to łatwizna muszę zrobić. Mam tylko pytanie czy miesa ma być miks w słoiku czy jeden gatunek ?
OdpowiedzUsuńWitam (przepraszam, że tak późno odpisuję), jak najbardziej gatunki mięsa mieszamy,i pamiętaj żeby dać kawałek skóry, bo bez niej nie wytworzy się galareta, pozdrawiam, czekam na wynik)))
OdpowiedzUsuńsłoiki zakręcamy przed gotowaniem ?
OdpowiedzUsuńAle głupie pytanie.głupszego nie słyszałam.5 letnie dziecko wie,że tak.
Usuńnie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi
UsuńTak zakręcamy, trzeba gotować, żeby mięso można było długo przechowywać i się nie zepsuło))))
OdpowiedzUsuńTrzeba gotować jednego dnia 2 godziny i drugiego dnia 2 godziny
Usuńpytanie o baczek , ma być surowy czy może być wędzony ?
OdpowiedzUsuńprzepraszam miało być boczek ;)
Usuńsurowy)))
OdpowiedzUsuńWitam.Jak duże kostki boczku wkładamy do powiedzmy pół litrowych słoików.Nie wiem ile boczku kupić na 4 kg mięsa.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Monika
?byłabym wdzięczna za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńMniej więcej taka kostka na ok. 4-5 cm, nigdy nie ważyłam boczku, kup z 1kg.
OdpowiedzUsuń