czwartek, 10 marca 2011

Sernik na zimno na ciastkowym spodzie


Przepyszny sernik na zimno, z białą czekoladą, która ,,zabija'' lekko kwaskowaty smak sera. Zaś w ciastkowym spodzie dosłownie można się zakochać to zmielone pyszne herbatniki i rozpuszczone masło...

paczka ciastek San Holenderskie w czekoladzie
1/3 kostki masła

1 kg sera (na sernik)
tabliczka białej czekolady
2 czubate łyżki żelatyny
4 łyżki cukru pudru

jogurt truskawkowy 500ml (np. Danone - gratka)
galaretka truskawkowa

WYKONANIE:

Ciastka zmielić w maszynce, dodać roztopione masło, wymieszać i wyłożyć spód tortownicy lekko dociskając.

 Ser utrzeć z cukrem pudrem
, dodać rozpuszczoną z 5 łyżkami mleka czekoladę(wystudzoną), zmiksować i na koniec żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szkl. wody. Wszystko wymieszać i wyłożyć do tortownicy.

Jogurt chwilę miksować, dodać galaretkę (wystudzoną) rozpuszczoną w 3/4 szkl., wody, wymieszać i  wylać na lekko zastygnięty ser.

Średnica tortownicy to 25cm.

Biszkoptów nie zawarłam w składnikach, ponieważ akurat miałam otwartą paczkę, więc dodałam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz