czwartek, 10 marca 2011

Delicja

Delicja ...  to ciasto wręcz rozpływa się w ustach, połączenie sera z kremówką, przełożone delicjami i na dopełnienie polane polewą czekoladową, która świetnie się kroi.  
Biszkopt:
4 jaja
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 słoika dżemu (o dowolnym smaku)

3 małe śmietany 30% (każda po 200g)
1/2 kg zmielonego sera

2 czubate łyżki żelatyny
1/2 szkl cukru pudru

2 paczki delicji

polewa:
1 czekolada gorzka lub mleczna
1 mała śmietana 30%
1 łyżeczka żelatyny

WYKONANIE:
Białka odzielić od żółtek, ubić mikserem, pod koniec dodać cukier, a następnie żółtka.
Masę delikatnie, za pomocą łyżki, połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać do wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem blaszki (20x36cm) i piec ok. 25 min.

Biszkopt posmarować dżemem.

Ser utrzeć z cukrem (w jednej
misce). W drugiej misce ubić śmietanę. Wszystko razem wymieszać mikserem i dodać ciepłą żelatynę (3 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody).

Na biszkopt posmarowany dżemem wyłożyć 1/2 masy serowo-śmietanowej, na to ułożyć ciastka i przykryć resztą masy. Masę wykładać energicznie, gdyż szybko tężeje.

Śmietanę podgrzać, dodać połamaną czekoladę, gdy się rozpuści, wlać żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szkl wody. Tężejącą wylać delikatnie (strumień przy strumieniu) na ciasto.


1 komentarz:

  1. Ale ta delicja musi być pyszna. Zaraz wydrukuję przepis i będzie czekała w kolejce do zrobienia:)) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń