Delicja
Delicja ... to ciasto wręcz rozpływa się w ustach, połączenie sera z kremówką, przełożone delicjami i na dopełnienie polane polewą czekoladową, która świetnie się kroi.
Biszkopt:
4 jaja
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 słoika dżemu (o dowolnym smaku)
3 małe śmietany 30% (każda po 200g)
1/2 kg zmielonego sera
2 czubate łyżki żelatyny
1/2 szkl cukru pudru
2 paczki delicji
polewa:
1 czekolada gorzka lub mleczna
1 mała śmietana 30%
1 łyżeczka żelatyny
4 jaja
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 słoika dżemu (o dowolnym smaku)
3 małe śmietany 30% (każda po 200g)
1/2 kg zmielonego sera
2 czubate łyżki żelatyny
1/2 szkl cukru pudru
2 paczki delicji
polewa:
1 czekolada gorzka lub mleczna
1 mała śmietana 30%
1 łyżeczka żelatyny
WYKONANIE:
Białka odzielić od żółtek, ubić mikserem, pod
Biszkopt posmarować dżemem.
Ser utrzeć z cukrem (w jednej
Na biszkopt posmarowany dżemem wyłożyć 1/2 masy serowo-śmietanowej, na to ułożyć ciastka i przykryć resztą masy. Masę wykładać energicznie, gdyż szybko tężeje.
Śmietanę podgrzać, dodać połamaną czekoladę, gdy się rozpuści, wlać żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szkl wody. Tężejącą wylać delikatnie (strumień przy strumieniu) na ciasto.
Ale ta delicja musi być pyszna. Zaraz wydrukuję przepis i będzie czekała w kolejce do zrobienia:)) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń