czwartek, 7 grudnia 2017

KARP marynowany w cebuli



Bardzo pyszny i aromatyczny karpik, dzięki cebuli w której leżakuje. Robiony od dawien dawna przez moją Mamę. Obtoczony w samej mące. Równie dobrze może to być panierka z jajka i bułki tartej. U mnie akurat 4 kawałeczki rybki, przy większej ilości trzeba dodać więcej cebuli.

4 kawałki karpia
2 duże cebule
sól, pieprz
mąka


1). Cebulę pokroić w plastry. Ułożyć warstwę na dnie jakiegoś naczynia. Położyć kawałki karpia (wcześniej posypanego pieprzem i solą). Następnie przykryć cebulą i położyć na nią talerzyk. Włożyć do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Najlepiej już od rana to zrobić.
2). Po tym czasie cebulę wyrzucić, karpia zapanierować w samej mące i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiano.


2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczna propozycja na smaczną rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo prosty przepis, ciekawe jak smakuje w praktyce. Karp to nie taka prosta ryba do przyrządzenia, a nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. :)

    OdpowiedzUsuń