piątek, 18 czerwca 2021

Beza Pavlova z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni. Dobry czas na bezę. Ta idealna to chrupiąca z zewnątrz a piankowa w środku. Pokryta bitą śmietaną. Naprawdę wbrew pozorom bardzo prosta do zrobienia. Ja suszę półtorej godziny i w zupełności wystarczy.

Beza:

5 jaj

250g cukru

1łyżeczka mąki ziemniaczanej


Krem:

400g śmietany 30%

1 łyżka cukru


Dodatkowo:

truskawki lub inne owoce


Pamiętajcie, żeby dokładnie oddzielić, żółtko od białka. Żółtko nie może być w białku.

Miska i mieszadła muszą być suche.

1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo po 1 łyżce cukru, aż do rozpuszczenia. Na koniec dodać mąkę. 

2. Foremkę od piekarnika wyłożyć papierem. Ubite białka wyłożyć na papier w kształcie koła, wyrównać boki. Można sobie odrysować na papierze kółko od tortownicy śr. ok 24 cm

3. Piekarnik nagrzać do 180'C po czym zmniejszyć do 130'C i piec 1,5 godziny.

4. Uchylić lekko drzwiczki i wystudzić.

5. Śmietanę ubić z cukrem i wyłożyć na wystudzoną bezę. 

6. Udekorować owocami.

Śmietanę należy ubić w dzień spożywania bezy, inaczej beza namięknie od śmietany, gdy będzie długo stać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz