środa, 19 maja 2021

Sernik nowojorski

 

Słynny sernik pochodzący z Nowego Jorku. Pieczony w kąpieli wodnej. Dużym plusem jest, iż wierzch ciasta jest jaśniutki i można nawet pominąć polewę śmietanową, komu zależy na czasie. Choć sernik jest pieczony mi osobiście smakuje trochę jakby był na zimno. A czy Wam posmakuje to jest chyba kwestią smaku, dlatego możecie go spróbować i polubić lub nie 😀

Spód:

80 g masła

160g ciastek digestive lub herbatników Holenderskich San

Ciastka pokruszyć na piasek, wlać rozpuszczone masło i wymieszać łyżką.

Dno tortownicy o śr. 24 wyłożyć papierem (sam spód, wyciąć kółko), wyłożyć ciastkami i docisnąć łyżką, schować do lodówki.


Masa serowa:

1 kg sera

4 jajka

skórka z cytryny 

3/4 szkl. cukru

3 czubate łyżki mąki

200 ml. śmietany 18%

Wszystkie składniki ze sobą wymieszać mikserem na jednolitą masę. Wylać na schłodzony spód.

Na sam spód piekarnika włożyć naczynie żaroodporne napełnione do polowy gorącą wodą. Wyżej wstawić tortownicę i piec w nagrzanym piekarniku 10 min. w temp. 180'C, następnie 70 min. w temp. 120'C. Ostudzić w piekarniku z z lekko uchylonymi drzwiczkami, po godzinie wyciągnąć.


Polewa śmietanowa:

200 g kwaśnej śmietany 18%

1 łyżka cukru

1 łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki wymieszać do gładkości, polać po serniku i schłodzić w lodówce przez całą noc.



1 komentarz: