piątek, 24 lipca 2020

Krem paprykowo-pomidorowy



Pyszny kremik z papryki w roli głównej i pomidorów. Dla zaostrzenia smaku z odrobiną ostrej papryczki chili. Najlepszy czas na zrobienie tej zupy, to właśnie teraz, kiedy stragany uginają się od warzyw. Wyrazista, pełna smaku, naprawdę pyszna witaminka na talerzu.


3 szkl. rosołu
6 średnich czerwonych papryk
3 średnie dojrzałe pomidory malinowe
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
szczypta ziół prowansalskich
mozzarella mini
papryczka chili (niekoniecznie)

1). Paprykę przekroić na pół, wyczyścić z nasionek. Ułożyć na blaszce skórką do góry i piec na funkcji grill 20 minut. Po czym wrzucić do garnka i przykryć pokrywką na 15 minut. Następnie obrać ze skórki
2). Pomidory zaparzyć, ściągnąć skórkę.
3). Cebulę pokroić w krążki na 3 łyżkach oleju, pod koniec dodać 2 przeciśnięte ząbki czosnku.
4). Do garnka z rosołem wrzucić paprykę, pomidory pokrojone w kostkę, cebulę i pokrojony kawałek papryczki chili (ok.1cm). Wszystko zblendować doprawić do smaku. 
Ser mozarella dodać bezpośrednio do miseczki.

1 komentarz: