czwartek, 9 lipca 2020

Domowa pizza


Pizzy to tu jeszcze nie było, a powinna!  Przepis, który od lat widnieje w starym zeszycie. Domowa pizza, którą najbardziej lubią dzieci. Na średnio grubym cieście, z chrupiącymi bokami i puszystym środkiem.  Dodatki na co mamy tylko ochotę. U mnie podstawowe, takie które zawsze mamy pod ręką. Prosty, szybki i sprawdzony przepis. 


Ciasto:
2 szkl. mąki
3/4 szkl. mleka lub wody
3 dag drożdży
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru

Dodatki do pizzy:
szynka
pomidor
papryka
kukurydza
duża cebula
ser żółty
mały słoiczek przecieru
bazylia ,oregano


1. Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier, dodać 1/4 szkl. mleka i 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie wymieszać.
2. W czasie gdy rozczyn będzie rósł, przygotować foremki od piekarnika. Wyłożyć papierem i posmarować każdą łyżką oleju.
3. Do miski wsypać mąkę, wlać resztę ciepłego mleka, olej, sól i wyrośnięty rozczyn. Wszystko wymieszać łyżką, a następnie dłonią w jednolitą kulę. Włożyć do miski podsypanej mąką w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką.
4. W tym czasie pokroić wszystkie składniki potrzebne do pizzy. Przecier pomidorowy wymieszać z ziołami i 2 łyżkami wody.
5. Wyrośnięte już ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę. Posmarować przecierem i położyć warzywa. Ja kukurydzę daję dopiero na równo z żółtym serem.
6. Piekarnik rozgrzać do 200'C włożyć  formę z pizzą, piec ok. 20-25 min, po tym czasie posypać kukurydzą i startym serem. Po 5 min.  pizza będzie gotowa, gdy ser się rozpuści.

3 komentarze: