czwartek, 16 kwietnia 2020

Zupa z soczewicy w 30 minut!


Bardzo wartościowa zupka z soczewicy, która jest najzdrowszą rośliną strączkową, bogata w białko, żelazo i wiele witamin. Jeśli mamy rosół z dnia poprzedniego lub zamrożony, zrobienie jej zajmie nam dosłownie chwilę. Nawet bez boczku jest dobra. A jak smakuje? jak zupa grochowa, tak samo ją przyrządziłam, a soczewica smakuje prawie identycznie. Choć jest lżejsza, nie trzeba namaczać i gotuje się zaledwie 15 minut.

2 litry rosołu
1 szkl. surowej czerwonej soczewicy
4 średnie ziemniaki
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
1 mała cebula
4 grube plastry wędzonego boczku/kiełbasy 
3 łyżki majeranku

1. Rosół zagotować, dodać przepłukaną soczewicę. Gotować 5 min. 
2. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę i pietruszkę startą na tarce o grubych oczkach.
3. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju, dodać do zupy.
4. Na olej wsypać łyżkę mąki, trochę przysmażyć, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, zarumienić, wlać chochlę zupy i wylać wszystko go garnka.
5. Wsypać majeranek, doprawić pieprzem i solą (wcześniej nie dosalać).

1 komentarz: