poniedziałek, 17 lutego 2020

Mini ptysie



Może mini ptysia na Tłusty Czwartek? To prostsze niż Ci się wydaje. Wystarczy najzwyklejszy rękaw z marketu, by wycisnąć ciasto ptysiowe, ubić kremówkę i naszprycować. W prostszej wersji upieczone ptysie przekroić i przełożyć śmietaną.

125 g masła
4 jajka
1 szkl. mąki
1 szkl. wody

śmietana 30% - 400 ml
2 łyżki cukru


1. W garnku roztopić masło, dodać wodę. Zagotować, zmniejszyć ogień, następnie mąkę i dokładnie wymieszać. Przestudzić.

2. Dodać całe jajka i dokładnie wymieszać mikserem na jednolitą masę (jeśli są małe można dodać jeszcze jedno, gdyby masa wydawała się zbyt gęsta).

3. Przełożyć do rękawa cukierniczego, najlepiej z najszerszą końcówką i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem.

4. Piec ok. 25 min. w temp. 190'C. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia!

5. Wystudzone ptysie nadziewać bitą śmietaną (ubić na sztywno z cukrem). Ja mam do worka cukierniczego taką cieniutką rureczkę ściętą po skosie, ale można również  przekroić ptysia, nałożyć do środka i skleić drugą połówką.

1 komentarz:

  1. Te ptysie wyglądają obłędnie, aż ślinka cieknie. Uwielbiamy pierogi, ale obok takiego ptysia nie przejdziemy obojętnie.

    OdpowiedzUsuń