poniedziałek, 18 listopada 2019

Zapiekanka z kalafiorem



Zapiekanka z kalafiorem mięsem mielonym i ziemniakami. Polana sosem serowym, dobra taka na codzienny obiad. Danie sycące, raz na jakiś czas można ją zjeść. Zrobiona totalnie przez przypadek, musiałam gdzieś wykorzystać mięso, a że kalafior był w lodówce to wyszła taka zapiekanka.


1 średni kalafior (ok. 800g)
600g mięsa mielonego
1 kg ziemniaków
1 cebula
śmietana 18% 180g
3 jajka
150 g sera żółtego
pieprz, sól
przyprawa do ziemniaków

1. Ziemniaki obrać, ugotować ( nie rozgotować). Nie solić.
2. Mięso usmażyć bez tłuszczu, pod koniec dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawić pieprzem i solą.
3. Kalafiora ugotować w wodzie po ziemniakach. Posolić. Odcedzić.
4. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
5. Śmietanę, ser, jajka, sól i pieprz wymieszać dokładnie.
6. Na dnie naczynia ułożyć ziemniaki pokrojone w plastry, posypać przyprawą.
7. Wyłożyć mięso mielone.
8. Następnie kalafior i zalać sosem.
9. Piec ok. 30 min. w temp. 180'C


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz