poniedziałek, 7 października 2019

Sałatka z ciecierzycą i szynką szwarcwaldzką



Zrobiłam tę sałatkę, żeby przemycić trochę ciecierzycy, bo to świetne źródło białka, błonnika i kwasu foliowego. Nazywana cieciorką, lub grochem włoskim, obniża cholesterol, reguluje poziom cukru we krwi. Ma lekko orzechowy smak. Najlepiej znana u wegetarian, bo jest  bogata w białko i stanowi zamiennik mięsa. W połączeniu z tymi składnikami nie jest mocno wyczuwalna, mało pracochłonna i bardzo pożywna.

1 słoik ciecierzycy
opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
6 jajek
6 dużych ogórków korniszonych/kiszonych
1 duża biała część pora
ok.3 łyżki majonezu
pieprz


1). Jajka wrzucić na wrzątek, gotować 10 minut. Wylać wodę. Wystudzić. Pokroić w kostkę.
2). Pokroić ogórki również w kostkę, 
3). Szynkę wzdłuż, a potem w paski.
3). Por posiekać drobno.
4). Wszystko wymieszać, dodać ciecierzycę, doprawić pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz