czwartek, 9 maja 2019

Słonecznikowiec





Miało być ciasto, którego nie ma jeszcze na blogu i tak się stało. Słonecznikowiec z karmelizowanym słonecznikiem, mmmm pyszny jest ten słonecznik i kremem kajmakowym. Serowy zrobiłam, bo ciasto wyszło zbyt niskie, a przy okazji trochę przełamało słodycz krówki. Choć przepis jest długi to bardzo sprawnie się go robi.


Słonecznik karmelizowany:
200 g słonecznika
1 czubata łyżka cukru
50 g masła

W garnuszku roztopić masło, dodać słonecznik i cukier. Wymieszać.
Na foremkę wyłożoną  papierem do pieczenia wyłożyć słonecznik. Piec 12 min. W połowie pieczenia można przemieszać.

Biszkopt:
6 jaj
3/4 szkl. mąki tortowej
3 czubate łyżki kakao
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, po chwili żółtka. Mikser odstawić. Przesiać mąkę i kakao. Wymieszać delikatnie łyżką. Wylać do foremki (20x36cm) wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem.
Piec w temp. 160'C ok., 30 min.

Biszkopt ostudzić, przekroić na pół i naponczować (1 szkl. wody +3 łyżki cytryny)

Krem kajmakowy:
200 g masła
1/3 puszki masy krówkowej
ciemne herbatniki

Masło chwilę utrzeć i dodać krówkę, wymieszać mikserem. Dodać wystudzony słonecznik (zostawić trochę, żeby posypać po wierzchu) i wymieszać mikserem. Wszystki krem posmarować na biszkopcie i przykryć drugą połową, docisnąć dłonią.

Krem serowy:
1/3 kostki masła 
400 g białego sera kanapkowego
2 płaskie łyżki cukru pudru

Masło utrzeć z cukrem, dodać ser, wymieszać. Posmarować po biszkopcie, wyrównać. Wyłożyć ciasno herbatniki. Posmarować resztą kajmaku i posypać słonecznikiem.

1 komentarz: