piątek, 9 lutego 2018

Zupa ogórkowa na podsmażanych ogórkach



Zupa ogórkowa, niby zwykła i doskonale wszystkim znana, ale czy każdemu tak samo? Ja wszystkie zupy gotuję na mięsie, nie używam kostek i vegety. W tym przepisie można zrobić na wodzie i zapewniam, że będzie smakować. Wszystko dzięki przesmażanym ogórkom na maśle z cebulką. Robicie tak? Ja od dzisiaj. Wypróbowałam i faktycznie dobra zupka, tania i dość szybka. Pani Danusiu, dziękuję za przepis)) 

1,5 l wody
ok. 6-7 ogórków kiszonych
3-4 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 małego selera
łyżka kopru mrożonego/świeżego
1 duża cebula
1 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 łyżki masła
2 płaskie łyżki mąki
3 łyżki śmietany 12%



1). Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Zrumienić na złoto. Następnie dodać ogórki starte na tarce o małych oczkach. Trudno dokładnie określić ilość ogórków, kto lubi bardziej kwaśną, może dolać soku ze słoika do zupy po jej ugotowaniu. Ewentualnie trochę pocukrować, gdyby dla kogoś była za kwaśna.Wszystko smażyć ok. 25 min.
2). W tym czasie do garnka wlać wodę, zagotować. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, marchew, pietruszkę, seler (startą na tarce o dużych oczkach) ziele oraz liście. Pod koniec gotowania posolić do smaku.
3). Przesmażone ogórki dodać do ziemniaków (mają być prawie ugotowane). Do kubka wlać 3/4 szkl. surowej wody, mąkę i śmietanę.Wymieszać. Dodać 1/2 chochelki gorącego wywaru z garnka i energicznie zamieszać fyrlokiem.Wlać do zupy. Wszystko jeszcze gotować ok.10 min.razem z łyżką kopru. Doprawić pieprzem i solą.

1 komentarz:

  1. Pierwszę słyszę, a gotuję ogórkową już wiele lat)))

    OdpowiedzUsuń