Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym to propozycja na dość szybki obiad. Dla większości wspomnienie z dzieciństwa. Mięciutkie pulpety w delikatnym sosie. U nas w zestawie z ziemniakami i surówką z marchewki. Było pysznie...
ok. 400 g mięsa mielonego(wieprzowego/drobiowego)
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz
2 szkl. wody/rosołu
2 łyżki kopru mrożonego/świeżego
1 łyżka masła
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
2 płaskie łyżki mąki
4 łyżki śmietany 12%
1). Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, trochę ziół, pieprz i sól do smaku. Wymieszać, gdyby było za rzadkie wsypać trochę bułki tartej. Formować pulpety, obtoczyć w mące.W niedużym garnku zagotować wodę, trochę posolić, dodać liście, ziele, łyżkę masła i koperek. Wrzucić pulpety (nie muszą być zakryte całe wodą), zmniejszyć ogień, gotować 10 min. po tym czasie, przewrócić na drugą stronę i gotować następne 10 min.
2). Po tym czasie wyciągnąć pulpety. Do kubka wlać małe 3/4 szkl. wody, dodać mąkę, śmietanę. Do tego wlać pół chochelki płynu z garnka, szybko wymieszać fyrlokiem lub końcówką od miksera. Wlać do garnka i zamieszać.
3). Wrzucić pulpety i gotować 5 min., doprawić do smaku.
ojej jak narobiłaś ochoty:)
OdpowiedzUsuńZaraz będę robić fajny przepis
OdpowiedzUsuńCzy można dać śmietanę 18%?
OdpowiedzUsuńPewnie🙂
OdpowiedzUsuńPychotka
OdpowiedzUsuńMoje ulubione pulpeciki ;)
OdpowiedzUsuńZrobione, zjedzone, bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu, polecam����
OdpowiedzUsuńDziś właśnie robię na obiadek 😉
OdpowiedzUsuń