piątek, 2 lutego 2018

Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym



Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym to propozycja na dość szybki obiad. Dla większości wspomnienie z dzieciństwa. Mięciutkie pulpety w delikatnym sosie. U nas w zestawie z ziemniakami i surówką z marchewki. Było pysznie...


ok. 400 g mięsa mielonego(wieprzowego/drobiowego)
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz

2 szkl. wody/rosołu
2 łyżki kopru mrożonego/świeżego
1 łyżka masła
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
2 płaskie łyżki mąki
4 łyżki śmietany 12%


1). Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, trochę ziół, pieprz i sól do smaku. Wymieszać, gdyby było za rzadkie wsypać trochę bułki tartej. Formować pulpety, obtoczyć w mące.W niedużym garnku zagotować wodę, trochę posolić, dodać liście, ziele, łyżkę masła i koperek. Wrzucić pulpety (nie muszą być zakryte całe wodą), zmniejszyć ogień, gotować 10 min. po tym czasie, przewrócić na drugą stronę i gotować następne 10 min.
2). Po tym czasie wyciągnąć pulpety. Do kubka wlać małe 3/4 szkl. wody, dodać mąkę, śmietanę. Do tego wlać pół chochelki płynu z garnka, szybko wymieszać fyrlokiem lub końcówką od miksera. Wlać do garnka i zamieszać. 
3). Wrzucić pulpety i gotować 5 min., doprawić do smaku.


8 komentarzy: