Bardzo pyszny schabik o smaku wędzonki, przeplatany boczkiem. Duszony w rondlu lub innym naczyniu. Boczek nie może być chudy. Lepiej, żeby był tłusty, wtedy nada mięsku kruchości. Przepis skosztowany w gościnie.
plastry boczku
sól, pieprz
olej
1). Schab pokroić w plastry, rozbić trochę mniej niż na schabowe. Posolić i popieprzyć z obu stron. Naciać lekko w dwóch miejscach tak, żeby przełożyć plaster boczku. Ja dałam dwa plastry, bo były krótkie.
2). Odłożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej zrobić dzień wcześniej.
3). Mięso obtoczyć w mące, obsmażyć na patelni z dwóch stron, na oleju. Przełożyć do rondla, zlać tłuszcz i podlać wodą. Tak do połowy wysokości mięsa. Dusić do miękkości.
Doskonale! :-)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie :) Takie smaki lubię :)
OdpowiedzUsuńz wędzonym boczkiem - idealny dla mojego narzeczonego :)
OdpowiedzUsuń