środa, 20 grudnia 2017

Schab z boczkiem



Bardzo pyszny schabik o smaku wędzonki, przeplatany boczkiem. Duszony w rondlu lub innym naczyniu. Boczek nie może być chudy. Lepiej, żeby był tłusty, wtedy nada mięsku kruchości. Przepis skosztowany w gościnie.


plastry schabu
plastry boczku
sól, pieprz
olej

1). Schab pokroić w plastry, rozbić trochę mniej niż na schabowe. Posolić i popieprzyć z obu stron. Naciać lekko w dwóch miejscach tak, żeby przełożyć plaster boczku. Ja dałam dwa plastry, bo były krótkie.
2). Odłożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej zrobić dzień wcześniej.
3). Mięso obtoczyć w mące, obsmażyć na patelni z dwóch stron, na oleju. Przełożyć do rondla, zlać tłuszcz i podlać wodą. Tak do połowy wysokości mięsa. Dusić do miękkości.

3 komentarze: