Kotlety z cukinią i serem żółtym w środku. To taka mała odmiana dla tradycyjnych mielonych, a że cukinii pod dostatkiem, to tak kombinuje, gdzie by ją ,,upchnąć". No i wyszło całkiem smacznie.
1 mała cukinia, ok. 200g
250 g mięsa mielonego
1 jajko
2 ząbki czosnku
4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
100 g sera żółtego
1). Cukinię umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach razem ze skórką. Posolić, po 10 min. odcisnąć dłońmi sok.
2). Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Ser pokroić w kostkę na ok. 2 cm.
3). Wszystkie składniki razem wymieszać prócz sera żółtego.
4). Do środka mięsa włożyć kostkę sera, formować na kształt kotleta.
5). Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.
Bardzo apetyczne kotleciki :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńU mnie też sporo cukinii i też szukam różnych sposobów, żeby ją przemycić :)
OdpowiedzUsuńCiekawa i smaczna propozycja:)
OdpowiedzUsuńRobiłam, dzieciom bardzo smakowały, a najbardziej ich interesował ten żółty serek w środku, który się fajnie ciągnął.
OdpowiedzUsuńDzięki.Ania