Była niedziela, był i filecik, a żeby nie stał się zbyt monotonny, tym razem ze szpinakiem. Moje chłopaki nie odmówią, sami zażyczyli sobie tego dobrego ,,schabowego, z tym czymś zielonym". Bardzo łatwy do zrobienia, bo któż nie umie zrobić kotleta? wystarczy go posmarować szpinakiem, przykryć serem i mamy coś nowego i zdrowego na talerzu. Pyszny, pełen witam, składników mineralnych i kwasu foliowego. Prócz tego liście szpinaku zawierają 2 silne przeciwutleniacze i chronią przed miażdżycą. Jedynie chorzy na kamicę nerkową powinni go unikać.
1 podwójny filet z kurczaka, lub schab wieprzowy
paczka szpinaku mrożonego
2 ząbki
1 mała cebula
50 g serka topionego (śmietankowy, kremowy)
kilka plastrów sera żółtego
przyprawa do kurczaka
papryka ostra
1). Szpinak rozmrozić, odsączyć na sitku. Na patelnię wlać 3 łyżki oleju, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Jak się lekko zarumieni wcisnąć czosnek. Chwilkę posmażyć. Następnie dodać szpinak i serek. Wymieszać.
2). Pierś przeciąć wzdłuż, rozbić, posypać przyprawami i zanurzyć w rozbełtanym jajku. Następnie obtoczyć z dwóch stron w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.
3). Mięso przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Na kotlety wyłożyć szpinak i przykryć plasterkiem sera żółtego.
Piec w piekarniku w temp. 190'C tylko do rozpuszczenia sera (kilka minut), nie dłużej.
Piec w piekarniku w temp. 190'C tylko do rozpuszczenia sera (kilka minut), nie dłużej.
Fajny przepis ;)
OdpowiedzUsuńDzięki)))
OdpowiedzUsuńHahaha :) "i tym czymś zielonym" strasznie mnie rozbawiło ;) Pewnie dlatego, że sama to często słyszę. A przepis jest świetny, to udoskonalenie tradycyjnego kotleta schabowego :) Bardzo mi się to podoba.
OdpowiedzUsuńLubię takie ciekawe kombinacje obiadowe, tylko nie wiem czy chodzi o schab czy o pierś z kurczaka bo w przepisie jest pierś ;)
OdpowiedzUsuńRównie dobrze, może być wieprzowy. Kto co lubi)))
OdpowiedzUsuńWygląda tak smakowicie, że pomimo tego że jestem po śniadaniu to chętnie mym się nim zajadała ;-)
OdpowiedzUsuńpyszna propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńfantastyczny przepis Magda jestem pod wrażeniem
OdpowiedzUsuń