poniedziałek, 2 stycznia 2017

KLERYŻKI



KLERYŻKI - stary przepis na przepyszne ciasteczka z kleikiem ryżowym. Zachwalane kiedyś w przedszkolu przez jedną z mam. Robiłam je dwa razy, dopiero teraz  dopracowałam przepis i mogę śmiało Wam podać. Zmniejszyłam ilość cukru o połowę, zależało mi też, żeby wykorzystać całą paczkę kleiku na raz. Po upieczeniu i wystudzeniu do wgłębienia nakładamy swój ulubiony dżemik.


paczka kleiku ryżowego - 160 g
3 jajka
200 g masła
1/3 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki wiórków kokosowych

ulubiony dżem

1). Masło zmiksować z cukrem (chwilę, nie ucieramy na puch), dodać całe jajka. Następnie kleik, wiórki i proszek. Wszystko wymieszać.
2). Z ciasta zrobić kulki, położyć na blachę (nie za blisko, bo urosną) i zrobić w nich dziurki palcem, lub drugą stroną drewnianej łyżki.
3). Piec ok. 20 min. w temp. 180' C po ok. 10 min. zmniejszyć, bo się szybko rumienią.


20 komentarzy:

  1. a wiesz, że znam te ciasteczka ale pierwsze słyszę żeby miały taka nazwę:) bardzo je lubię, pozdrawiam w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba taki skrócik mają)) dzięki i wzajemnie))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne ciasteczka, nigdy takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie wyglądają i takie proste wykonanie))

    OdpowiedzUsuń
  5. U Ciebie wszystko tak pysznie wygląda, masz do tego serce))
    Czekam zawsze z niecierpliwością na Twój nowy przepis. Ala

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają świetnie :)
    Ciastka z kleiku jadłam kilka lat temu, a robiła je moja koleżanka. Może kiedyś zrobię posobne sama :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy takich nie jadłam, ale przepis jest bardzo prosty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zmaminegozeszytu.pl4 stycznia 2017 08:41

    Pyszności, idealne do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękności .Ja też wszędzie zmniejszam cukier .

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne, bo można kombinować z kilkoma wariantami dżemu, albo czekoladą ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie ciasteczka smakują wspaniale. Pamiętam, że jadłam je u cioci:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kuszące ciasteczka, do schrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Smaki mojego dzieciństwa :} Pyszne }

    OdpowiedzUsuń
  14. Jadłam je dawno, dawno temu. Smak dzieciństwa! Na najfajniejsze przepisy trafia się przez przypadek. Super!

    OdpowiedzUsuń
  15. ale ciekawy przepis :) muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  16. super ciasteczka, chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń