wtorek, 20 grudnia 2016

Sałatka z selerem naciowym


Kto tam jeszcze nie ma pomysłu na sałatkę? Polecam w roli głównej z selerem naciowym, który fajnie chrupie podczas jedzenia. Bardzo wartościowa sałatka, bo seler 
jest bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Prócz tego jest bardzo niskokalorycznym warzywem, często wykorzystywanym w dietach. Żurawinka, zaś jak najbardziej wskazana w sezonie zimowym, kiedy nasz organizm domaga się witaminki C. Przepyszna z grzankami. Skosztowana w odwiedzinach u maleńkiej Hani))))


3 pojedyncze piersi z kurczaka
pęczek selera naciowego
pęczek szczypiorku
150 g suszonej żurawiny
ok. 5 łyżek jogurtu greckiego
ok. 5 łyżek majonezu
bazylia
sól i pieprz

1). Mięso, umyć, pokroić w małą kostkę. Posypać bazylią, solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie usmażyć na 2-3 łyżkach oleju. Wystudzić.

2). Łodygi selera pokroić w drobną kostkę. Ja rozcinałam jedną wzdłuż na dwa razy jak była gruba.
3). Szczypiorek drobno posiekać.
4). Jogurt wymieszać z majonezem.
5). Do miski wrzucić wszystkie składniki, dodać sos, wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

10 komentarzy:

  1. Kocham kurczaka w takich sałatkach. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna sałatka.Dość, że pyszna, to jeszcze taka wartościowa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam chrupkość selera naciowego, zresztą ten korzeniowy też ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam jest pyszna i chrupiąca)))
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy pomysł na sałatkę. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
  7. Dość, że zdrowa to jeszcze pyszna. Od dziś nasza ulubiona))
    Dziękuję za przepis))
    Ania.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna,zdrowa i szybka do zrobienia. Gościom bardzo smakowała.Wielkie dzięki za przepis))

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszna polecam :-) :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie też ostatnio cieszy się powodzeniem. Goście się delektują smakiem i sami robią w domu przy najbliższej okazji))

    OdpowiedzUsuń