Kto tam jeszcze nie ma pomysłu na sałatkę? Polecam w roli głównej z selerem naciowym, który fajnie chrupie podczas jedzenia. Bardzo wartościowa sałatka, bo seler
jest bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Prócz tego jest bardzo niskokalorycznym warzywem, często wykorzystywanym w dietach. Żurawinka, zaś jak najbardziej wskazana w sezonie zimowym, kiedy nasz organizm domaga się witaminki C. Przepyszna z grzankami. Skosztowana w odwiedzinach u maleńkiej Hani))))
jest bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Prócz tego jest bardzo niskokalorycznym warzywem, często wykorzystywanym w dietach. Żurawinka, zaś jak najbardziej wskazana w sezonie zimowym, kiedy nasz organizm domaga się witaminki C. Przepyszna z grzankami. Skosztowana w odwiedzinach u maleńkiej Hani))))
3 pojedyncze piersi z kurczaka
pęczek selera naciowego
pęczek selera naciowego
pęczek szczypiorku
150 g suszonej żurawiny
ok. 5 łyżek jogurtu greckiego
ok. 5 łyżek majonezu
bazylia
sól i pieprz
1). Mięso, umyć, pokroić w małą kostkę. Posypać bazylią, solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie usmażyć na 2-3 łyżkach oleju. Wystudzić.
2). Łodygi selera pokroić w drobną kostkę. Ja rozcinałam jedną wzdłuż na dwa razy jak była gruba.
3). Szczypiorek drobno posiekać.
4). Jogurt wymieszać z majonezem.
5). Do miski wrzucić wszystkie składniki, dodać sos, wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Kocham kurczaka w takich sałatkach. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Świetna sałatka.Dość, że pyszna, to jeszcze taka wartościowa.
OdpowiedzUsuńUwielbiam chrupkość selera naciowego, zresztą ten korzeniowy też ;-)
OdpowiedzUsuńRobiłam jest pyszna i chrupiąca)))
OdpowiedzUsuńAnia
Bardzo ciekawy pomysł na sałatkę. :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszna
OdpowiedzUsuńDość, że zdrowa to jeszcze pyszna. Od dziś nasza ulubiona))
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis))
Ania.
Pyszna,zdrowa i szybka do zrobienia. Gościom bardzo smakowała.Wielkie dzięki za przepis))
OdpowiedzUsuńPrzepyszna polecam :-) :-)
OdpowiedzUsuńU mnie też ostatnio cieszy się powodzeniem. Goście się delektują smakiem i sami robią w domu przy najbliższej okazji))
OdpowiedzUsuń