piątek, 30 grudnia 2016

Pasztet z królika



Podaję przepis na pasztet z królika, póki pamiętam, bo nie spisałam. Z racji tego, że zostałam obdarowana tymże mięsiwem, musiałam jakoś je wykorzystać i wyszedł z tego niezły pasztecik. W przypadku większego królika, należy troszkę zwiększyć ilość podgardla. Z zaległych przepisów świątecznych mam jeszcze dla Was pysznego karpika z grzybami i cebulką, ale żeby sfotografować muszę go po prostu zrobić. Także jest w planach. Udało mi się w końcu znaleźć przepis na mięciutkie pierniczki, za trzecim podejściem dopiero, dlatego nie zdążyłam Wam go podać przed Świętami, będzie niebawem. A na ten nadchodzący NOWY ROK dużo zdrówka Wam życzę)) i żeby Wam nigdy nie brakowało optymizmu, spokoju i miłości))


tuszka królika o wadze ok. 1800g (u mnie akurat bez wątroby)
ok. 500 g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku
2 duże marchewki
1 pietruszka
por
2 cebule
4 jajka
1 duża czerstwa bułka
2 listka laurowe
4 kulki ziela angielskiego
4 kulki jałowca
gałka muszkatołowa
majeranek
zioła prowansalskie
pieprz i sól 

1). Marchewkę i pietruszkę obrać. Odkroić białą część pora.
2). Królika pokroić, umyć i wraz z podgardlem włożyć do dużego rondla. Podlać 1 i 1/2 szkl. wody. Dodać warzywa, jedną cebule, kulki jałowca, ziele i liście. Posolić, popieprzyć i dusić do miękkości.
3). Mięso wyciągnąć z rondla, wystudzić.
4). Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni na 2 łyżkach masła.
5). Bułkę namoczyć w wywarze.
6). Wystudzone mięso obrać i wraz z marchewką, pietruszką, zeszkloną cebulą i namoczoną bułką (nie wyciskać, ma być mocno nasiąknięta wywarem), zmielić w maszynce do mięsa. Dodać żółtka, wszystkie przyprawy (pieprz, sól, gałkę, majeranek,zioła) i wymieszać.
7). Na koniec ubić białka i delikatnie wymieszać dłonią.
8).Przełożyć do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. U mnie wyszły 4 małe foremki aluminiowe. Piec w temp. 180'C ok. 1 godzinę.


6 komentarzy:

  1. Wszystkiego dobrego w tym Nowym roku i szampańskiego Sylwestra ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki bryssska)) Tobie tego samego życzę) )

    OdpowiedzUsuń
  3. Królik jest pysznym mięsem. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio królika jadłam jak byłam małą dziewczynka u "dalekiej" cioci. Nie był to pasztet co prawda, ale sztuka mięsa w sosie i do dziś pamiętam - było wspaniałe. z chęcią spróbowałabym Twojego pasztetu.
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie tutaj u Ciebie,pasztet z królika to super propozycja dla wszystkich,którzy szukają zdrowego ale pysznego mięska :} super propozycja :}

    OdpowiedzUsuń
  6. Bo najlepsze takie domowe:) Często robię domowe pasztety i za każdym razem korzystam z innego przepisu :) Teraz pora na Twój:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń