środa, 7 grudnia 2016

Ciasto na pierogi



Bardzo fajny przepis na jedno z naszych narodowych dań. PIEROGI - wszyscy je lubimy tylko gorzej z ich robieniem. Każdy ma swój ulubiony farsz. U mnie akurat z mięsnym, bo robiłam czyszczenie zamrażarki i musiałam je gdzieś wykorzystać. Mięciutkie, żółte i elastyczne ciasto. Dobrze się wałkuje i nie rozkleja podczas gotowania. 
Żródło tutaj.

3 szkl. mąki
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
1/2 szkl. gorącej wody
2 żółtka
 szczypta soli

1). Do śmietany dodać żółtka, wymieszać łyżką.
2). Na stolnicę wysypać mąkę, dodać wszystkie składniki i energicznie ze sobą połączyć.
3). Stolnicę posypać delikatnie mąką, odciąć kawałek ciasta i cienko rozwałkować. Wyciąć kółko szklanką lub specjalnym metalowym kółkiem. Na środku położyć dowolny farsz, złożyć na pół i zlepić dokładnie brzegi.

12 komentarzy:

  1. Robię inaczej,ale chętnie wypróbuję Twój przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię inaczej,ale chętnie wypróbuję Twój przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O dodatku śmietany do ciasta jeszcze nie słyszałam, muszę wypróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja ciocia robiła ciasto na pierogi ze śmietaną ja zdecydowanie wole z gorącą wodą

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczna porcyjka)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobre ciasto do pierogów to podstawa! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wbrew pozorom zrobić idealne pierogi do sztuka. Ja uwielbiam te robione przez mojego tatę, są wyśmienite, ma dobrą rękę do gotowania. Zresztą jak nie te taty to zawsze pozostaje babcia :) Jedno z dwojga zawsze najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis a ciasto . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. super przepis na ciasto o pierogów;) wyszło idealne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam na Wigilię, jeszcze mi takie mięciutkie nigdy nie wyszły)) polecam!

    OdpowiedzUsuń