Bardzo fajny przepis na jedno z naszych narodowych dań. PIEROGI - wszyscy je lubimy tylko gorzej z ich robieniem. Każdy ma swój ulubiony farsz. U mnie akurat z mięsnym, bo robiłam czyszczenie zamrażarki i musiałam je gdzieś wykorzystać. Mięciutkie, żółte i elastyczne ciasto. Dobrze się wałkuje i nie rozkleja podczas gotowania.
Żródło tutaj.
3 szkl. mąki
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
1/2 szkl. gorącej wody
2 żółtka
szczypta soli
1). Do śmietany dodać żółtka, wymieszać łyżką.
2). Na stolnicę wysypać mąkę, dodać wszystkie składniki i energicznie ze sobą połączyć.
3). Stolnicę posypać delikatnie mąką, odciąć kawałek ciasta i cienko rozwałkować. Wyciąć kółko szklanką lub specjalnym metalowym kółkiem. Na środku położyć dowolny farsz, złożyć na pół i zlepić dokładnie brzegi.
Robię inaczej,ale chętnie wypróbuję Twój przepis. :-)
OdpowiedzUsuńRobię inaczej,ale chętnie wypróbuję Twój przepis. :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam Aniu))
OdpowiedzUsuńO dodatku śmietany do ciasta jeszcze nie słyszałam, muszę wypróbować ;-)
OdpowiedzUsuńMoja ciocia robiła ciasto na pierogi ze śmietaną ja zdecydowanie wole z gorącą wodą
OdpowiedzUsuńApetyczna porcyjka)))
OdpowiedzUsuńDobre ciasto do pierogów to podstawa! :)
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom zrobić idealne pierogi do sztuka. Ja uwielbiam te robione przez mojego tatę, są wyśmienite, ma dobrą rękę do gotowania. Zresztą jak nie te taty to zawsze pozostaje babcia :) Jedno z dwojga zawsze najlepsze.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować ten przepis a ciasto . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsuper przepis na ciasto o pierogów;) wyszło idealne!
OdpowiedzUsuńNo proszę. ..super)))
OdpowiedzUsuńRobiłam na Wigilię, jeszcze mi takie mięciutkie nigdy nie wyszły)) polecam!
OdpowiedzUsuń