Sernik królewski to tradycyjny polski, wilgotny sernik o zwartej konsystencji. Otulony kruchym kakowym ciastem, które świetnie się dopełnia z masą serową. Przepis chyba dobrze wszystkim znany. Dlaczego królewski?, może dlatego, że wygląda i smakuje obłędnie, prawdziwie po królewsku...
3 i 1/2 szk. mąki
1 szkl. cukru pudru
250 g masła lub margaryny (co kto używa)
2 żółtka
1 całe jajko
2 łyżki smietany 18%
3 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść, aby powstała jednolita masa. Podzielić na dwie części. Schować do zamrażarki na czas robienia masy serowej.
Masa serowa:
1,25 kg sera półtłustego w kostce (już zmielonego, u mnie 5 kostek po 250g)
5 jaj
125g masła
1 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy na 3/4l
rodzynki 100g
Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 15 minut.
Masło utrzeć z cukrem, dodać żóltka, następnie ser, budyń i rodzynki.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać drewnianą łyżką do masy serowej.
Jedną połowę ciasta wyciągnąć z zamrażarki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko docisnąć i wyłożyć masę serową, po czym powtórzyć czynność z drugą połową ciasta. (blaszka 20x36cm).
Piec w temp. 180'C ok. 1h.
Wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńPyszny jest ten sernik;)
OdpowiedzUsuńWygląda na prawdę królewsko:)
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych serników :)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony! <3
OdpowiedzUsuńZdecydowanie królewsko wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie apetycznie. Muszę zabrać się za robienie ciast bo póki co bardzo słabo mi wychodzą. Niby przepis na ciasto jest ale zawsze coś po drodze się nie uda. Mam nadzieję, że to ciasto wyjdzie mi dobrze bo mam na nie strasznego smaka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, Twój wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńMega apetyczne, lubię połączenie czekoladowego ciasta z serem :).
OdpowiedzUsuńserniki uwielbiamy- wszystkie, ten to jedn z naszych ukochanych:)
OdpowiedzUsuńpięknie wyszedł:)
Wspaniały serniczek, bardzo taki lubię :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały serniczek, bardzo taki lubię :-)
OdpowiedzUsuńMega apetyczny
OdpowiedzUsuńjeden z moich ulubionych,dzieki za przypomnienie, bede musiała zrobić
OdpowiedzUsuńWieki takiego nie jadłam, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo dobry klasyk:)
OdpowiedzUsuńWygląda super chciałabym spróbować ale mam dwa pytania. Czy mam dodać budyń ugotowany czy tylko proszek? I jakiej pojemności jest twoja szklanka?
OdpowiedzUsuńProszek, szklanka 250 ml
OdpowiedzUsuńA może być ser "mój ulubiony"?
OdpowiedzUsuńMoże być, z tym że będzie mbiej zwarty, ale w porządku. Nie będzie się rozwalał.
OdpowiedzUsuń