sobota, 9 maja 2015

Udka z pieczarkami i suszonymi pomidorami



Bardzo smaczne mięsko, świetnie doprawione poprzez pieczarki, czosnek i suszone pomidory, o ziołowym zapachu. Idealne na obiadek., bo pyszne i mało pracochłonne. Można podawać z ziemniakami, z ryżem lub po prostu z chlebkiem. Przepis pochodzi  ze strony ,,Wielkie Żarcie".



5 udek
500g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół słoika suszonych pomidorów
1 łyżka masła
przyprawa do kurczaka
zioła prowansalskie


Pieczarki umyć, pokroić w plasterki lub ćwiartki, wyłożyć do rondla i podlać 1/2 szkl. wody. Jak woda odparuje dodać 1 łyżkę masła, cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko podsmażyć do zarumienienia.
Pomidory pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty. Następnie włożyć przyprawione udka i podlać wodą tak do 1/3 wysokości mięsa.
Dusić do miękkości.
Tak z 15 min. przed końcem, odkryć pokrywę i podkręcić gaz, jeśli zależy nam na tłuszczu, a jeśli na sosie nie trzeba tego robić, tylko zaklepać 1-2 łyżkami mąki.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam Twój blog i wszystkie przepisy.
    Ten szczególnie skradł moje serce i podniebienie :)
    Ja ostatnio robiłam krem z kiszonej kapusty i wyszedł pyszny.
    Przepis u mnie na blogu.
    Uwaga, on odchudza! :)

    OdpowiedzUsuń